Reeditats dos llibres sobre religió, ètica i política escrits per Pujols fa cent anys

217

La Fundació Francesc Pujols va reprendre ahir dimecres les activitats presencials al pati de la Torre de les Hores després del parèntesi pandèmic. Va ser amb la presentació de L’evolució i els principis immutables i La religió i la moral de Francesc Pujols. Joan Cuscó i Clarasó, filòsof expert en la vida i obra pujolsianes i autor de l’estudi introductori de l’obra, va fer-ne la presentació.

El llibre ha estat publicat per Edicions i Propostes Culturals Andana, i és una reedició i unificació de dues obres curtes de Pujols. Una d’elles fa referència a la religió i la moral, mentre que l’altra es refereix a la ciència i la política. Arriba just cent anys després que les dues obres sortissin a la llum per primer cop.

Un dels textos “parla de religió i moral. De com és la realitat, com la podem entendre i com hauria de ser una societat el màxim de desenvolupada, basada en tres pilars: l’ètica, l’art i la ciència”, diu Cuscó.

Joan Cuscó i Clarasó

L’altra meitat de l’actual llibre “diu que el cristianisme s’ha acabat i que cal separar religió de moral. Per Pujols, la religió és allò que ens permet imaginar què hi ha més enllà, mentre que la moral està vinculada amb la vida humana”. En la concepció que té el filòsof ja es nota la influència de les teories evolucionistes i del pensament d’Einstein que, per Cuscó, “seran les beceroles dels pensaments que anirà desenvolupant en els anys següents”.

Joan Cuscó i Clarasó

En la segona obra, Pujols intenta “casar dos móns” o concepcions molt oposades en el debat de com ha de ser Catalunya: “D’una banda, la vinculada al Bisbe Torras i Bages i a l’alta cultura catalana; de l’altra, l’anarquisme d’esquerres”, diu Cuscó. Un intent de trobar un encontre que li generarà conflictes, ja que cap dels dos posicionaments està disposar a cedir en els seus postulats.

Joan Cuscó i Clarasó

Cuscó va presentar l’obra acompanyat del patró de la Fundació Manel Jorba i de l’editor, Ramon Nadal. Hi van assistir una trentena de persones, entre les que hi era el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Martorell, Andreu González.