La Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) ha tornat a obrir el Centre de Naixements. El servei va inaugurar-se el 2017 i va haver d’aturar l’activitat temporalment el gener de 2023 per la marxa de cinc llevadores, la qual cosa dificultava atendre amb totes les garanties sanitàries les dones que optaven a parir sense intervencionisme. El conseller de Salut, Manel Balcells, i la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, han visitat el centre aquest matí.
El director gerent de la FHSJDM, Dr. Jordi Trelis, ha dit que “dels problemes hem tret oportunitats”, i de les 12 llevadores que hi treballaven a la FHSJDM ara en tenim 22, “que garanteixen tirar endavant el servei, perquè és important, ara que reobrim, que es mantingui obert molts i molts anys”. “Algunes de les llevadores que van marxar s’han reincorporar però no totes”. “Hem tingut la capacitat d’atreure talent que vol treballar en aquest projecte”.
Un projecte que, segons el Dr. Trelis, s’ha renovat creant una nova Unitat Materno-Infantil per atendre de forma integral a les famílies que donen a llum a l’Hospital, ja sigui a la sala de parts convencional o al Centre de Naixements. “Els serveis de ginecologia, obstetrícia, pediatria i llevadores treballen de forma conjunta i comuna. En funció del risc que tingui la dona alhora de parir seguirà algun dels seus recorreguts, però s’ha unificat la forma de treballar”.
Reproductor d'àudioJordi Trelis, director gerent FHSJDM
En la validació dels procediments i protocols d’aquesta nova Unitat han comptat amb el suport de BCNatal, el centre de medicina maternofetal i neonatal de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona i l’Hospital Clínic.
La referent de llevadores de la FHSJDM, Lluna Orus, ha indicat que “la nostra idea és fer una filosofia global a tot l’Hospital, tenir els mateixos protocols i assistir totes les dones de la mateixa manera, tenint en compte els riscos que pot suposar el seu part”. “El que oferim és un acompanyament digne a la dona defensant la fisiologia i intentant complir totes les seves peticions, sempre que sigui possible”.
Reproductor d'àudioLluna Orus, referent llevadores FHSJDM
Durant aquest període de reorganització, l’hospital ha continuat atenent els naixements a la seva sala de parts i ha incorporat més llevadores amb formació específica per atendre parts naturals. L’equip de la Unitat Materno-Infantil compta actualment amb més de 50 professionals, incloses les 22 llevadores, a més de ginecòlegs i obstetres, pediatres i infermeres.
Un centre pioner a Catalunya
El Centre de Naixements de l’Hospital de Martorell va obrir l’any 2017 inspirat en el model d’altres països europeus i es va convertir en el primer d’aquestes característiques a Catalunya.
A diferència d’una sala de parts naturals, el Centre de Naixements s’ubica fora del bloc obstètric i és un servei liderat per l’equip de llevadores, que són una figura cabdal en l’acompanyament a la salut sexual i reproductiva de les dones. Consta d’una habitació àmplia similar a la d’un domicili amb diferents espais i elements per treballar el procés del part: una banyera, un llit, unes lianes, una cadira de parts i llums regulables, entre d’altres.
D’aquesta manera, les famílies que desitgen un part natural disposen d’un entorn adequat a les seves necessitats que alhora garanteix la màxima seguretat al trobar-se en un entorn hospitalari.
El centre atén a totes les mares que desitgen donar a llum en aquest espai, sempre que compleixin uns criteris específics per garantir que el procés podrà desenvolupar-se correctament.