Rosa Maria Pascual ha presentat la novel·la inspirada en l’explosió de Txernòbil ‘On vas Irina?’

872

L’auditori de la Biblioteca Martorell ha acollit aquest dimecres la presentació de la novel·la On vas Irina? de l’escriptora Rosa Maria Pascual. A través de la vida de la protagonista, el lector descobreix de ben a prop la tragèdia de Txernòbil i les seves conseqüències. L’activitat s’incloïa dins els actes de la Tarda Oberta del Servei d’Informació i Atenció a les Dones.

On vas Irina? és la història d’una nena que creix en un món marcat per la tragèdia nuclear de Txernòbil. L’explosió va deixar la família en una situació molt precària i sense accés a la sanitat. “Per sort, comptaran amb l’ajuda d’una associació que acull famílies ucraïneses a Catalunya durant els mesos d’estiu”, ha explicat l’autora. Allà coneixerà l’Esperança, la seva mare d’acollida, amb qui mantindrà una relació d’amistat que les unirà profundament.

La protagonista esdevindrà amb els anys una jove adolescent, espavilada i decidida, però un gir inesperat en la seva vida l’obligarà a fugir d’Ucraïna amb la seva filla de pocs mesos.

La narració es presenta en diferents escenaris simultanis. “Tan aviat relato la infantesa de la Irina, com la seva arribada a Catalunya o la fugida amb la filla”, ha descrit Pascual. D’altra banda, també s’explica la història de la Liúsia i en Vàsia, una parella acabada de casar. “Ella està embarassada i ell és bomber i està de servei el dia que es produeix l’explosió en el reactor número 4 de la central nuclear de Txernòbil”, ha dit.

L’autora ofereix una obra que ens parla de “sentiments, lluita i relacions humanes”. Una obra que ens porta a conèixer la desesperació, però també la generositat i la solidaritat dels afectats per l’explosió nuclear. Una obra que vol recuperar el record d’uns fets passats, per fixar-los en la memòria col·lectiva. “Sóc mare i mestre, escriure aquest llibre era un repte personal i una necessitat interior de justícia”, ha apuntat Pascual.