Roser Guasch posa veu a un maridatge entre el vi i el gènere literari del còmic

182

La Biblioteca Francesc Pujols ha acollit, aquest migdia, un muntatge titulat ‘La vida bohèmia. Històries gràfiques narrades’. Es tracta d’un espectacle que s’emmarca en el projecte ‘Biblioteques amb DO‘ que marida literatura i vi. L’actriu i escriptora Roser Guasch ha fet una lectura dramatitzada de tres històries incloses en el llibre Vinòmics, integrat per un conjunt de còmics relacionats amb el món del vi i amb un tast del celler Ramon Canals Vins.

Tres històries, suggeridores, intimistes i elegants, han arribat als espectadors de la veu de Guasch. Tres contes dibuixats en còmic i que formen part del llibre Vinòmics, un conjunt de peces curtes de diferents gèneres narratius i estils gràfics: vivència autobiogràfica, humor quotidià, paròdia cinematogràfica, gènere negre, drama d’època, relat eròtic, assaig gràfic i fins ciència ficció. Un maridatge de còmic i vi passat pel sedaç d’il·lustradors com ara el martorellenc Oriol Malet, en un projecte coordinat per Raúl Deamo.

L’actriu s’ha referit a les diferents temàtiques dels tres còmics sel·leccionats per a fer-ne la lectura: “D’una banda, una història per relaxar-nos en arribar a casa; una altra per parlar de la història del vi a Catalunya i donar importància a la pagesia, i una tercera amb tocs d’erotisme que ens recorda que aquesta és una activitat per a adults”.

Roser Guasch, actriu i escriptora

L’espectacle, organitzat pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració del PMSAPM, marida dues reivindicacions: el nostre vi de proximitat i el gènere del còmic.

Quant a aquest segon àmbit, Guasch destaca que “l’hem de fomentar, perquè el 98% de la producció estatal es fa a Catalunya i hem de donar veu als il·lustradors i il·lustradores de la mateixa manera que ho fem amb el vi de proximitat”.

Roser Guasch, actriu i escriptora

El muntatge ja ha arribat a molts punts de la demarcació, però no sempre s’ha fet en biblioteques: “També l’hem fet en algun celler, o en una presentació en societat d’algun vi”. El resultat, diu, acostuma ser sempre el mateix: “La gent en surt molt contenta. El muntatge és senzill, amb música i projeccions, però crea un clima molt especial”.

Roser Guasch, actriu i escriptora

El tast de vi ha estat una gentilesa de Ramon Canals vins, que té la seva seu a la veïna població de Castellví de Rosanes i que pertany a la DO Penedès.