S’activen les inscripcions per participar al proper curs de La Universitat de l’Experiència

721
Cloenda de La Universitat de l'Experiència

La Universitat de l’Experiència, el cicle de formació multidisciplinar per a majors de 55 anys, torna a activar-se amb l’inici del període d’inscripció per al proper curs 2024-25. Tothom qui ho vulgui pot fer la inscripció en línia al web d’A12 Estudis i Recerca Interuniversitària. Aquest esdeveniment, del que Martorell en va ser pioner, arribarà al seu cinquè curs consecutiu a la nostra població, comptant cada any amb una major acceptació.

El cicle, organitzat conjuntament per l’Agrupació d’Aules de Formació Permanent per a la Gent Gran de Catalunya (AFOPA) i el Centre d’Estudis & Recerca Interuniversitària A12, consisteix en una programació de conferències de nivell universitari de temes molt diversos, explicades de manera entenedora. De cara al nou curs, es repetirà fórmula: les xerrades seran cada dimarts, de 17.30 a 19.15h, a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural. El preu serà el mateix que l’any passat, 92 euros tot el curs.

Història, arquitectura, geografia, filosofia, art, feminisme, matemàtiques, gastronomia o literatura seran alguns dels grans temes que abordaran les 29 conferències de La Universitat de l’Experiència a celebrar entre el 15 d’octubre i el 3 de juny.

La coordinadora del cicle, Muntsa Lamúa, avança que obrirà el foc una proposta del llicenciat en medicina Isidre Ferrer Abizanda, que parlarà el 15 d’octubre sobre ‘Envelliment del cervell humà’. El 22 d’octubre i 5 de novembre, el Doctor el Filologia Hispànica i graduat en Música Clàssica Bernat Garí parlarà dels ‘Espectres de Marx. Filosofia, literatura i terror a les obres de Mónica Ojeda i Samanta Schweblin’. Clourà el mes ‘Intel·ligència artificial: aportacions i reptes’ del Doctor en Filosofia per la UB Joan Manuel del Pozo, el 29 d’octubre.

Ja al novembre, serà el torn del Llicenciat en Geografia i Història per la UB Luis Miguel Guerra, qui parlarà del Feixisme (dia 12) i del desastre d’Annual (dia 19). Seguidament, la Catedràtica Emèrita d’Història Contemporània de la UB Mary Nash, parlarà de ‘Feministes i drets polítics: les estratègies per fer-se ciutadanes’, els dies 26 de novembre i 3 de desembre.

Muntsa Lamúa, coordinadora Universitat de l'Experiència

Abans d’acabar el 2024, encara hi haurà temps per a dues conferències més. La mateixa Muntsa Lamúa parlarà de la seva especialitat, l’art, sota el títol ‘Idees sobre el sentit de la bellesa i utilitat de les imatges en l’època Baix Medieval’, els dies 10 i 17 de desembre.

Ja entrat el 2025, la música serà protagonista amb la xerrada ‘El violí de la llibertat’, el 14 de gener a càrrec de Canòlich Prats, violinista de l’Orquestra Simfònica del Vallès. I també l’arquitectura, amb una aproximació a l’obra magna d’Antoni Gaudí: l’arquitecta i doctora en història de l’art Chiara Curti parlarà de ‘La Sagrada Família, catedral de la llum’ els dies 21 i 28 de gener.

Al febrer, l’auditori es traslladarà per uns instants a Madagascar i a Sao Tomé i Principe. El reporter i fotògraf de viatges Jordi Llorens parlarà d’aquets dos països el 4 i l’11 de febrer. No es deixarà de banda el paisatge en les següents conferències: la Catedràtica en Teoria i Història de l’Art Contemporani Aurora G. Polanco es referirà el 18 de febrer al ‘Paisatge i ideologia: altres imaginaris entorn de la crisi ecosocial’.

Muntsa Lamúa, coordinadora Universitat de l'Experiència

I per tancar cicle d’hivern, l’investigador Álvaro Heredia Lidón parlarà de ‘Visió per computadora al servei de la societat’, el 25 de febrer. De fet, Heredia obrirà el cicle de primavera el 4 de març amb ‘Intel·ligència artificial i visió per computador en el diagnòstic de malalties mentals’.

Seguidament, serà el torn del món de les matemàtiques a l’abast de tothom gràcies a l’aportació del Llicenciat Jordi Deulofeu, qui parlarà de manera assequible a tothom de la ‘Petita història dels nombres’ en dues parts: l’11 i el 18 de març.

Continuarà el cicle la conferència en dues sessions titulada ‘Drogues i societat: Enfocaments actuals per a la prevenció i el tractament’ a càrrec del treballador social i mediador Josep Rovira, el 25 de març i l’1 d’abril.

La llicenciada en Filosofia i Lletres Maria Carme Roca serà la següent conferenciant. Parlarà del personatge de Clotilde Cerdà en la conferència ‘Literatura’, el dia 8 d’abril. El 28 del mateix mes, ‘L’aventura de les llengües’, a càrrec de David Vila i Ros i Jessica Neuquelman.

El professor de la UAB Toni Raja farà dues sessions d’història contemporània: el 6 de maig, per parlar de ‘1989-2001. El món després del mur de Berlín’, i ‘2001-2008. La guerra contra el terror’.

La propietària del restaurant Semproniana, Ada Parellada, passarà també per Martorell el 20 de maig per impartir una sessió que s’anomenarà ‘Què pebrots és ‘la cuina sostenible’?. I finalment, aportarà el toc local el Doctor en Filosofia per la UB Joan Cuscó, qui parlarà de ‘Francesc Pujols, un pensador hetrerodox’, els dies 27 de maig i 3 de juny.

Muntsa Lamúa, coordinadora Universitat de l'Experiència

Lamúa recorda que, a més de les conferències, en aquest curs es tornarà a proposar una sortida o petit viatge. Serà un recorregut pel sud de França, en relació amb l’arquitectura, el sentit de la iconografia i l’estètica Baix Medieval dels segles XIII, XIV i XV.