Salut proposarà que les regions sanitàries de Barcelona passin a la fase 3 aquest dijous

1084

El PROCICAT, a proposta del Departament de Salut, demanarà al Ministeri de Sanitat que a partir d’aquest mateix dijous, 18 de juny, les regions sanitàries de Barcelona i Lleida passin a la fase 3 del desconfinament, unint-se a la resta de regions del país. A banda de les activitats permeses en la fase 2, s’amplien les que tenen a veure amb la cultura, l’oci i el comerç. Cal seguir mantenint les mesures de seguretat i higiene, que inclouen la distància mínima de dos metres i el rentat de mans.

L’avançament d’una fase a una altra de qualsevol territori depèn de diversos factors. D’una banda, que es mantingui l’evolució a la baixa dels factors de risc epidemiològic. De l’altra, l’impuls donat a l’atenció primària per a la capacitat de diagnòstic i de seguiment de casos amb proves PCR. Els experts recomanen prudència però també asseguren que aquest canvi de fase no és tan arriscat com els anteriors.

Què es pot fer a la fase 3?

En la fase 3 s’eliminen les franges horàries per sortir al carrer, també les reservades a les persones més grans de 70 anys, i també la mobilitat és lliure a l’interior de la província o regió sanitària. Es poden fer trobades socials de fins a 20 persones, que poden passejar juntes encara que no convisquin.

Els bars i restaurants podran omplir les terrasses fins un 75% a la barra i als espais interiors fins al 50%, i hi haurà un servei prioritari per als més grans de 65 anys. Els hotels i allotjaments turístics podran obrir les zones comunes i ocupar-les fins al 50% de l’aforament, i s’hi podran fer activitats de fins a 20 assistents i congressos de fins a 80 persones. Podran obrir els bars d’oci nocturn i les discoteques, però només amb un 30% màxim d’ocupació de l’aforament. No es poden fer servir, però, les pistes de ball.

Teatres, cinemes, auditoris i circs poden obrir amb un màxim del 50% d’aforament amb localitats preassignades. Altres tipus d’espectacles poden obrir amb un màxim de 80 persones en locals interiors i 800 en espais exteriors. Els museus poden admetre grups de fins a 20 persones, i les biblioteques poden acollir fins al 50% de l’aforament, i també fer-hi activitats si compleixen amb aquestes limitacions.

Gimnasos i equipaments esportius poden funcionar sense cita prèvia i s’hi pot fer esport o entrenar en grups de fins a 20 persones. També s’hi poden jugar partits a porta tancada.

Poden obrir tot tipus de comerços sense límit de superfície, amb un màxim del 50% de l’aforament. Els centres comercials poden ocupar un màxim del 40% de l’aforament de les zones comunes. Els mercats ambulants poden obrir amb el 50% de les parades i amb control de l’afluència de públic per mantenir les distàncies recomanades.

Es poden celebrar casaments i convits amb un màxim de 150 persones a l’aire lliure i 75 en espais tancats, seguint les normes establertes per a l’hostaleria. Les vetlles funeràries poden fer-se amb un màxim de 50 persones a l’aire lliure i 25 en locals interiors. Als funerals i les cerimònies d’enterrament o de comiat hi poden assistir fins a 50 persones. Esglésies i temples poden fer missa i celebracions amb un màxim del 75% de l’aforament.

Trens, metros i autobusos podran omplir el 100% dels seients. Fins ara només es podia fins al 50%. En el cas de viatjar dret, s’estableix que per cada metre quadrat hi podrà haver un màxim de dues persones.

Dades de l’epidèmia a Martorell

Avui seguim sense cap ingressat positiu ni cap professional sanitari infectat ni a l’Hospital Sant Joan de Deu ni a l’Hospital Sagrat Cor. A l’Hospital Sant Joan de Deu hi ha, encara, nou persones aïllades pendents del resultat de la prova. I tenim 98 veïns i veïnes de Martorell confinats al seu domicili o a les residències després d’haver donat positiu. Com en els darrers dies, avui no hem de lamentar cap defunció.