S’aproven les ordenances fiscals de 2024, amb algunes taxes que ajusten l’increment al voltant del 8 per cent

3246
Ple Municipal octubre 2023

L’Ajuntament de Martorell ha aprovat provisionalment aquest dilluns al Ple d’octubre la modificació d’una part de les ordenances fiscals per al 2024. Impostos com l’IBI, l’IAE, el de vehicles de tracció mecànica o el del servei de recollida i eliminació de residus sòlids urbans s’han ajustat a un increment d’un 8,4% de mitjana per equilibrar el pressupost de 2024. El govern local, amb l’objectiu de  mantenir la quantitat i qualitat dels serveis, ha presentat aquesta proposta d’actualització de les ordenances fiscals pel 2024.

“No és bona notícia haver de pujar impostos. Si els poguéssim congelar, els congelaríem, com hem fet els darrers anys. Però ara ens hi veiem obligats si volem seguir mantenint els serveis a la ciutadania”, deia l’alcalde Fonollosa en la seva intervenció. Afegia que “estem en un moment molt complicat, on tots els preus han pujat a causa d’una inflació que no ha estat lineal i que, per exemple, ha triplicat el cost de l’energia”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

En el mateix sentit, el regidor d’Hisenda, Lluís Amat, recalcava que “un dels grans objectius d’aquest equip de govern és mantenir el nivell més alt en la qualitat i quantitat de serveis que oferim”. Aquest objectiu es fa “complicat davant l’increment dels costos energètics, de les pujades dels tipus d’interès, de l’IPC i dels sous dels treballadors de la casa”.

Amat, que va recordar que “fins ara havíem congelat els impostos atenent a la situació de pandèmia i a la guerra a Ucraïna”, va exposar la necessitat de modificar algunes de les 29 ordenances municipals “per equilibrar el pressupost de l’any vinent. Ens hi veiem obligats”.

Lluís Amat, regidor d'Hisenda

Les ordenances que es modifiquen són, per exemple, l’Impost de Béns Immobles (IBI), que fixarà l’any vinent un coeficient de tributació dels immobles residencials urbans en 0,766%, 0,9% per als de naturalesa rústega i d’1,30% per als de característiques especials. En global, un increment del 7%. Mateixa pujada que a l’Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica.

En el cas de l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE), estableix els coeficients del 2,97% per a les que tenen una situació física en carrers de categoria primera, del 2,89 per als de segona i de 3,42 per als industrials, que representa “un increment del 7, del 9 o del 14%, respectivament”. En tots els casos, el coeficient es troba per sota del topall que marca la llei reguladora de les hisendes locals: del 3,8%.

Lluís Amat, regidor d'Hisenda

Quant a la Taxa pel Servei de Recollida i Eliminació de Residus Sòlids Urbans, s’incrementa un 10%. “A partir de novembre tindrem un nou contracte en vigor, un servei que ens ha costat molt, tot i que l’hem intentat ajustar al màxim per a que sigui de màxima qualitat”.

De la seva banda, la Taxa per l’Ús Privatiu de la Via Pública i del Domini Públic -aplicable a bars i restaurants-, es recupera després de 3 anys i 9 mesos de suspensió davant la situació generada per la pandèmia i els efectes de la guerra a Ucraïna. Les variacions, segons activitat, oscil·laran entre el 7 i el 15%.

Lluís Amat, regidor d'Hisenda

Amat va concloure destacant que “hi ha altres ajuntaments que pugen un 25 o un 30% les taxes. Mentrestant, aquí les actualitzem un 8,5%”.

Les modificacions es van aprovar amb el vot favorable dels 16 regidors de Junts per Martorell. Movem Martorell i el PSC s’hi van abstenir, mentre que ERC hi va votar en contra.

Laura Ruiz, portaveu de Movem, va dir que la modificació “és una esmena a la totalitat de la seva política econòmica, que és injusta, egoista, interessada i a curt termini, diametralment oposada a la nostra visió”, i defensava que “no pujar impostos pot ser símptoma d’una mala política econòmica, ja que aquests sostenen els serveis públics”.

Laura Ruiz, portaveu Movem Martorell

Pel que fa al PSC, Javier González Abad considerava “una mala notícia” haver d’anunciar una pujada d’impostos per tal d’equilibrar el pressupost tot i reconèixer que “és necessari fer-ho així. Tot puja, però les famílies estan igual i els costa arribar a finals de mes”, i apuntava que “ens hauria agradat més veure com es trasllada l’increment a un recondicionament de la despesa”.

Javier González, portaveu PSC

Soulimane Messaoudi (Esquerra) no va criticar la pujada en sí, sinó el fet que “no s’aprofiti l’oportunitat de millorar les ordenances de manera més redistributiva i progressiva. Per exemple, en el cas de l’IBI, la bonificació a les famílies nombroses és en funció del valor cadastral, però caldria fer servir el nivell de renda declarat per la unitat familiar”, entre d’altres mesures.

Soulimane Messaoudi, portaveu ERC

Altres punts de l’ordre del dia

En la sessió també es va aprovar, per unanimitat, el Pla Local de Prevenció de Residus Municipals de Martorell. Un document amb 22 accions,  agrupades en cinc línies estratègiques, que volen prevenir, reutilitzar, recuperar i donar un nou ús als residus i que pretenen sensibilitzar la població, entre d’altres qüestions.

D’altra banda, es va donar el vist i plau al nou compte general de l’Ajuntament corresponent a l’exercici 2022 -amb l’abstenció d’ERC i el PSC i el vot contrari de Movem-.

Finalment, es va aprovar per unanimitat la designació de la regidora de Promoció Econòmica, Comerç, Mercats i Turisme Rosa Cadenas com a representant de l’Ajuntament de Martorell en l’Associació Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona, de la que el consistori en forma part des de 2021.