Sara Pérez: “Pregono als quatre vents que Martorell és vila que reivindica les seves arrels vitivinícoles”

443
Pregó Sara Pérez Ovejero. Foto: Grisphoto

Sara Pérez Ovejero (Ginebra, 1972) una de les enòlogues més influents de Catalunya amb arrels martorellenques, ha estat la pregonera de la Festa del Roser. Al capdavant del celler familiar Mas Martinet (DO Priorat) i del projecte personal Venus La Universal (Do Montsant) actualment és una de les dones de més renom en el món del vi.

Biòloga, filòsofa i enòloga, va apostar per la viticultura ecològica a la masia dels seus pares, Mas Martinet, quan el 2000 va decidir seguir amb el negoci fundat per Josep Lluís Pérez i Montse Ovejero, on elabora vins originals i amb narrativa. Més tard va arribar el projecte personal amb la seva parella, René Barbier.

En un pregó carregat d’emocions, Pérez Ovejero ha passat revisió als seus orígens familiars materns, vinculats amb els barris de Can Carreras i El Pla de Martorell, i ha fet un recorregut pels indrets que havia trepitjat i habitat uns anys enrere.  També ha tingut temps de reivindicar la viticultura del nostre territori perquè és cultura,  patrimoni i història.

A Sara Pérez li han brillat els ulls quan ha parlat de les arrels que  vinculen la seva família materna, la seva infantesa i Martorell amb el seu present. L’enòloga ha iniciat el pregó recordant que “els meus besavis van arribar a Martorell l’any 1934 i es van instal·lar vora la Carretera de Piera. El meu avi, que rondava els 16 anys va entrar a treballar a Can Bach on conegué la meva àvia, que era filla del químic! Però vingué la guerra. Temps difícils i convulsos. Un temps després els meus avis es casaren i amb ma mare petita es traslladaren a viure a Can Carreras, i mon avi es va quedar a treballar a Cal Simó”.

La pregonera ha fet memòria dels indrets familiars, tot passejant i ha explicat a la concurrència que “avui he arribat en cotxe des del Priorat, i l’he aparcat al carrer Francesc Pujols, on des dels anys 70 al tornar de l’exili, havien viscut avis i tietes. He anat caminant, a poc a poc, com volent fer-me meus los carrers que havia trepitjat i habitat tant anys enrere. Anava com tancant los ulls per recordar les façanes d’aquelles cases baixetes, el forn de pa on compràvem les trenes de brioix… He girat per la carretera de Piera i he seguit caminant fins passar per davant d’on crec recordar que hi havia Cal Simó. M’hi he aturat. I he ensumat molt fort, per si en algun racó quedaven nostàlgiques restes d’aquelles olors a bocois vells”. I li han tornat a brillar els ulls, tot reflexionant que segurament el passeig que ha fet no s’assemblava al Martorell de la seva infància.

També ha tingut un instant per recordar un fragment del conte Lluna de Gener (Premi Vila de Martorell 2014), de la recent traspassada, Teresa Amat: “No havies tingut mai por d’anar de nit pel camí de plàtans i moreres, amb els camps, horts i vinyes a banda i banda dels marges: a l’esquerra, enlairades, les vinyes emmarcades per les fileres d’oliveres i, a sota, els trossos de sembrat amb el blat que despuntava; a la dreta, dos metres per sota del nivell del camí, els bancals d’horta abans i després del gran safareig.”

Abans d’acabar, l’enòloga ha dit que “lo vi que és terra i és cultura i és patrimoni i és història líquida. Lo vi que està present en contes i llegendes i que fins i tot té Déus propis és lo que avui celebrem”. I ha afegit que “no hi ha res com veure vermar de nou a la plaça del Vi, piar amb los peus el raïm recollit i tastar el nou most per tornar a esbatanar los ulls, omplir d’aire els pulmons i que de les arrels mos surtin ales. De celebrar les Festes un any més i desitjar que Vimart creixi tant i tant com l’orgull de les martorellenques i martorellencs de pertànyer a terra pagesa. I que us brillin los ulls”.

El pregó ha estat l’intermig de la Festa del Most, que ha arrencat, a les 17.00h, a la plaça del Vi amb la plantada de les colles participants a la Cercavila i la recollida simbòlica del raïm als ceps de la plaça.

Les colles de cultura popular han iniciat la cercavila del most, cap a les 17.30h i ha passat per l’avinguda dels Germans Martí, el carrer de Pau Claris, la plaça del Portal d’Anoia i el carrer de Lloselles, fins la plaça de la Vila. Hi ha participat el Drac Fafum, els Gegants, els Capgrossos, els bastoners, la quadrilla i els carruatges dels Amics de Sant Antoni Abat. La colla convidada ha estat la dels Amics dels Gegants de Figueres que han fet desfilar les figures de la Gala i el Dalí.

Després del pregó, s’ha fet la ballada final de les colles de cultura popular i la trepitjada de raïm i premsada per extreure’n el primer most. Per acabar la tarda, els Diables de Martorell i la Martukada han fet acte de presència amb el seu correfoc.