SEAT accepta les ajudes del govern espanyol per a Martorell i Sagunt

4845

SEAT-Volkswagen ha acceptat formalment avui les ajudes del govern espanyol, emmarcades en els fons europeus Next Generation. La companyia ha confirmat que electrificarà la planta de Martorell i instal·larà una fàbrica de bateries a Sagunt.

Finalment, aquest dimecres ha acceptat formalment les ajudes del govern espanyol, emmarcades en els fons europeus Next Generation. Són uns 400 milions d’euros per al grup Volkswagen, però també per a la seixantena d’empreses que participen en aquest projecte estratègic, anomenat PERTE.

La confirmació per part de l’empresa arriba després que es plantegessin dubtes sobre la quantitat assignada, que va considerar-se insuficient. El grup Volkwagen demanava una xifra superior, al voltant dels 900 milions d’euros. Però en els últims dies, s’ha redreçat la situació, després dels contactes a múltiples bandes, tant amb La Moncloa com amb el Ministeri d’Indústria i les comunitats autònomes.

Volkswagen demana garanties que el finançament del projecte s’ampliaria en una segona fase i s’arribarà a complir les expectatives que tenia el grup alemany. Tant Catalunya com el País Valencià i Navarra també han compromès ajudes públiques per esperonar les inversions, que contribuiran a fabricar cotxes elèctrics a les plantes de Martorell i Pamplona, i a produir bateries a la nova instal·lació de Sagunt.

Tot plegat seria la inversió industrial més important de la història d’Espanya, com apunta Wayne Griffiths, president de SEAT: “Conjuntament, invertirem 10.000 milions d’euros. Aquest pla impulsarà la transformació de la nostra indústria i ajudarà a crear milers de llocs de treball i mantenir la competitivitat”.

Wayne Griffiths, president SEAT

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha subratllat el paper del govern en aquesta negociació: “Si avui es produeix l’anunci és perquè el govern no hem estat gens passius”. Per la seva banda, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha qualificat aquesta notícia com “la millor del segle”. I Reyes Maroto, la ministra d’Indústria, ha afirmat que el govern espanyol vol que Espanya sigui “un autèntic hub internacional de l’electromobilitat”.