Sessió participativa per al Consell d’Infants, referida al Parc de La Vila i a la Mobilitat a Martorell

232

Un total de 33 nens i nenes representants del Consell d’Infants han assistit aquesta tarda a El Círcol a una doble sessió participativa. Han conegut el projecte ‘Parc de la Vila’ de la mà de la regidora d’Infància i Adolescència Belén Leiva i del regidor d’Agenda Urbana i Planificació Urbanística Albert Fernández. També han fet una primera sessió de treball vinculada al Pla de Mobilitat i al Pla d’Accessibilitat.

“Un dels aspectes més importants és que els infants diguin la seva, que proposin idees, que les posin en comú i que vegin que es recullen i que, d’una manera o d’una altra, s’apliquen. En definitiva, fer-los partíceps de les coses que fem a Martorell”, explica la regidora Leiva, per a qui cal que la sessió sigui, alhora, “molt vivencial”.

Reproductor d'àudio
Belén Leiva, regidora d'Infància i Adolescència de l'Ajuntament de Martorell

El regidor Fernández afegeix que “expliquem als infants tot allò que estem fent a La Vila, aquest fantàstic parc que inaugurarem l’any vinent”. Un projecte on “els mateixos infants també hi han participat, s’ha fet sentir la seva veu”. La manera d’implicar-los ha estat “fent-los mirar i tocar plànols”.

Reproductor d'àudio
Albert Fernández, regidor d'Agenda Urbana i Planificació Urbanística

Leiva i Fernández han explicat el projecte del ‘Parc de la Vila’, que inclou la creació d’espais lúdics, esportius i de biodiversitat, la reurbanització del front urbà, la remodela¬ció dels carrers del Riu i Revall convertint-los en un passeig, l’edificació dels solars buits, la rehabilitació de façanes i consolidació d’edificis, la creació de més places d’aparcament, la millora dels serveis, la creació de noves voreres i la millora de la mobilitat per transformar la façana urbana actual.

Un projecte transformador dins l’Agenda Urbana de Martorell 2030 amb l’objectiu de crear un nou espai de centralitat, un gran parc urbà amb diferents espais d’estada i lleure, d’aparcament. També preveu reordenar tota la façana del riu com a espai de trobada i amb valors ambientals, amb zones de parcs i jardins i espais lliures. Hi preveu itineraris de vianants, a manera de camí de ronda o mirador cap a l’horta, per acostar la ciutadania a l’entorn agrícola i fluvial.

Un conjunt d’accions que inclouen el desplegament del projecte ‘Nova infraestructura verda per a la reducció del risc d’inundació en l’entorn urbà del barri de la Vila de Martorell’, que compta amb el suport de la ‘Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO)’ en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea NextGenerationEU.

Primera sessió de treball del Pla de Mobilitat i del Pla d’Accessibilitat

Pel que fa a la dinàmica participativa, s’han format sis grups que, amb l’ajuda d’un plànol DIN A1 de Martorell, han fet observacions diverses. “És més fàcil indicar zones de perill, punts amb mancances o altres observacions sobre la via pública, marcant-les sobre un plànol. A nosaltres ens resulta molt més fàcil detectar el punt i recollir la informació”, destaca Companyó. És una forma de participació “més divertida, que fa que sembli un joc”.

Reproductor d'àudio
Sílvia Companyó, tècnica de Participació

La d’avui ha estat la primera de les tres sessions previstes. La següent serà “aquest dijous 10 d’abril, amb l’Associació de Polígons Industrials de Martorell per tractar les especificitats de la circulació de mercaderies i altres aspectes propis”. El 7 de maig (18.30h, a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural) se’n farà una “oberta a tota la ciutadania i entitats”.

Reproductor d'àudio
Sílvia Companyó, tècnica de Participació

Les primeres conclusions generals de la sessió d’aquest dimarts han sigut “que els infants senten que Martorell és un lloc segur a l’hora de desplaçar-se”. També el fet que “molts es desplacen a peu a l’escola i a les activitats extraescolars, i aproximadament la meitat ho fan sols, els més grans, mentre que els més petits són acompanyats pels pares i mares. La majoria fan ús dels camins escolars segurs, i s’agrupen amb altres companys en els punts de trobada”. En general, els infants afirmen “no anar gaire en bicicleta i sí en patinet, mentre que el bus urbà l’agafen poc”.

D’altra banda, Companyó ha destacat que “els infants han parlat molt del Parc de La Vila, han mostrat molt d’interès en els detalls del projecte i han ressaltat que inclou moltes de les idees que prèviament havien proposat en els Pressupostos Participatius”.