Setze equips de futbol sala commemoren el Dia Mundial de la Salut Mental

968

El 7è Torneig de Futbol Sala Inclusiu ha tornat a demostrar la sensibilitat de la societat envers les malalties mentals. Setze equips i unes 150 persones han jugat per lluitar contra l’estigma que pateix aquest col·lectiu. Entre els participants, l’equip de l’Ajuntament de Martorell format per l’alcalde i regidors dels diferents grups municipals.

Mireia Vicente, redactora d’esports de TV3 i periodista dels Jocs Olímpics a la televisió catalana, ha fet la sacada d’honor al 7è Torneig de Futbol Sala Inclusiu, organitzat pel Club Social Punt de Trobada de l’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord, amb el suport de l’Ajuntament de Martorell. La periodista ha felicitat a l’entitat “per la bona feina que feu per a la inclusió social de les persones afectades per una malaltia mental” i ha afegit que “no és fàcil organitzar un torneig d’aquestes característiques i, a més, en un període llarg de temps, com és el cas”.

El torneig ha comptat amb la participació de 16 equips, formats tant per persones que pateixen trastorns mentals com per la resta d’esportistes. Els equips han fet una primera fase eliminatòria, els guanyadors han continuat competint i els perdedors han jugat una lligueta de consolació per tal d’assegurar-se que cada equip disputés un mínim de dos partits. La final l’han disputada els Veterans d’Esparreguera i El Cortijo, equip que s’ha adjudicat el torneig.

Enguany, i per tercer cop des que s’organitza la competició, hi ha participat l’equip de l’Ajuntament de Martorell, format per regidors dels grups polítics representats al consistori, tant del govern com de l’oposició. L’alcalde pensa que aquesta “és una bona forma de mostrar a la ciutadania que hi ha prioritats que tothom comparteix. Ens hi hem volgut sumar, malgrat ens han eliminat molt ràpid”.

L’esdeveniment esportiu té com a objectiu crear un espai on les persones que pateixen un trastorn mental puguin compartir un matí d’esport amb la resta de la comunitat en un ambient totalment normalitzat i així lluitar contra l’estigma que pateix aquest col·lectiu. Per Roger Trilles, educador del Club Social Punt de Trobada, ha quedat demostrat “una vegada més que qui vol pot”. Els organitzadors estan molt contents “perquè hem tornat a mobilitzar molta gent” ha afegit Trilles.

L’esport com a inclusor social

Les persones que pateixen trastorns mentals tenen una problemàtica molt complexa que no es redueix només a la simptomatologia derivada del propi trastorn, sinó que afecta a altres aspectes de caire funcional i de participació en la comunitat.

Aquest col·lectiu necessita, més enllà de l’assistència mèdica, un suport social per poder trencar la situació d’aïllament i discriminació en què es troba, causada en gran part per la visió distorsionada i errònia que la societat en té. És per això, que amb aquest torneig de Futbol Sala, es pretén no només fomentar aquesta pràctica esportiva en les persones vinculades al Club Social Punt de Trobada, sinó també crear un espai inclusiu on tothom hi tingui un lloc i on la diversitat sigui un valor afegit.

L’activitat esportiva proporciona un benestar físic i emocional comú a tots els que la practiquen. No obstant, les persones que pateixen un trastorn mental tenen un difícil accés a activitats i instal·lacions esportives en comparació amb la resta de la comunitat, degut a l’estigma sobre la malaltia, a la falta de recursos i a l’aïllament social que pateixen. Es fa, per tant, necessari, organitzar actes com aquest on es posin les bases per a una bona educació esportiva de qualitat i a la vegada promoure la inclusió d’aquest col·lectiu amb i en la comunitat.