Sinca: “Candel va començar a llimar friccions en plena epopeia d’immigració cap a Catalunya”

178

A propòsit dels cent anys del naixement de Paco Candel, el també periodista Genís Sinca acaba de publicar un llibre que, sota el nom de Candel (Editorial Comanegra) parla de l’origen i les arrels del denominat “escriptor dels pobres”. Un llibre presentat aquesta tarda a la Biblioteca Francesc Pujols, en un acte organitzat per Òmnium Cultural Pla de Montserrat i rpesentat per Maria Teresa Casanovas. L’obra ressalta la importància del personatge en l’harmonització social entre autòctons i immigració de l’estat arribada a Catalunya a mitjans del segle XX.

Sinca (Manresa, 1970) ja va passar per la Biblioteca l’any 2013 quan va presentar la seva primera novel·la, Una família exemplar, Premi Josep Pla d’aquell any. Ara, torna a posar en pràctica un dels gèneres que més li agraden: les biografies. Al llarg de la seva trajectòria n’ha fet d’Heribert Barrera, de l’empresari i mecenes Joan B. Cendrós (El cavaller Floïd, 2016) o del científic Eduard Punset, publicada sota el títol No moriré mai. Ara, homenatja un personatge per al que té devoció: Francesc ‘Paco’ Candel.

Francesc Candel (1925-2007) va arribar a Barcelona amb dos anys i la seva família es va instal·lar a les Cases Barates de Montjuïc primer i a Can Tunis després. Consagrat com a periodista, va destacar per la seva contribució a la configuració de l’ideari col·lectiu sobre la immigració que arribava a Catalunya, i va focalitzar esforços i energies a reivindicar les eines que havien de fer possible la seva integració a la societat i cultura catalanes: l’escola i l’ordenació territorial. Així, va denunciar el problema de l’habitatge (barraquisme, rellogats, monoblocs) on vivien els immigrants.

Per Sinca, és “un personatge fonamental per explicar la nostra història. Va escriure Els altres catalans, obra que l’any 1964 va causar un trasbals editorial important perquè es va convertir, un 23 d’abril, en un fenòmen literari sense precedents, que explicava un fenòmen que mai abans s’havia sabut explicar: la immigració d’arreu de l’estat espanyol cap a Catalunya”.

Reproductor d'àudio
Genís Sinca, autor de 'Candel'

La biografia ret un homenatge a Candel, persona que com explica Sinca “era vingut de la falda de Montjuic i allà és on tot va començar. Amb talent creatiu, va erigir un edifici literari que avui en dia, llegit amb perspectiva, se’ns apareix com a una solució”. I afegeix que ” va començar a llimar friccions entre castellans i catalans en tota aquesta epopeia que va ser la immigració cap a Catalunya”.

Reproductor d'àudio
Genís Sinca, autor de 'Candel'

Sinca va conèixer “perquè volia ser escriptor i mentre estudiava periodisme em vaig proposar d’entrevistar-lo”. Fruit de l’interès, va acabar sabent moltes coses d’ell: “Coses que fins i tot el mateix Candel no coneixia”.

Així, quan es van trobar cara a cara, Candel es va emocionar escoltant una anècdota on Sinca explicava haver entrevistat el Doctor Ribes, que havia conegut Pedro Candel -pare del Paco-, i a qui li havia mostrat el desig per aconseguir que el seu fill tingués els mitjans per poder escriure -la seva gran afició- malgrat la situació de pobresa en la que vivia la família. Va ser aquí on Candel va acceptar que Sinca li fes una biografia, però “parlant de tots els personatges del meu entorn que van fer possible que jo em fés escriptor”.

Reproductor d'àudio
Genís Sinca, autor de 'Candel'

Sinca destaca una observació feta per Candel: “Avui en dia és molt difícil trobar algú a Catalunya que no porti un Pérez, Rodríguez o López al darrere”. I és optimista pel que fa a la supervivència de la cultura catalana a les successives onades migratòries: “Aquí hi ha una força cultural suficientment forta com per aguantar això i més. La barreja sempre ens ha estat bona i tota aquesta gent també s’acaben transformant a la seva manera”.

Reproductor d'àudio
Genís Sinca, autor de 'Candel'

Sinca convida a la lectura d’aquesta obra, que “sorprendrà molt a la gent que coneix el Candel més tòpic” i que esdevé “l’explicació que qualsevol cosa és possible”.