S’intensifica la vigilància rural amb l’inici de la recollida de fruita dolça al Baix Llobregat Nord

718

Del 30 d’abril al 31 d’agost, el grup de Proximitat-Rural dels Mossos d’Esquadra de Martorell, han reactivat el dispositiu especial en l’àmbit rural, coincidint amb la campanya de recollida de fruita dolça. Complementa el treball preventiu que ja efectuen tot l’any i s’emmarca dins el Pla Operatiu Específic del Món Rural que el cos de Mossos d’Esquadra realitza a tot Catalunya. El disseny del servei s’obté gràcies a la informació proporcionada pels diferents col·lectius de pagesos i la resta de teixit en l’àmbit rural.

L’objectiu principal és la prevenció de furts de fruita i robatoris de maquinària agrícola, però el servei també contempla aprofitar aquests recorreguts per donar cobertura a altres demandes de la ciutadania com ara el control motoritzat al medi natural o la prevenció del nostre patrimoni històric.

Les masies i les cases aïllades també són un dels objectius d’aquest dispositiu. En molts casos, els habitants d’aquestes zones tenen una edat avançada, amb unes necessitats de seguretat i assistencials concretes i específiques.

Els agents que hi participen aprofiten el patrullatge i els contactes amb aquest col·lectiu per establir lligams, amb la finalitat de transmetre sensació de seguretat, donar consells de seguretat bàsics, resoldre dubtes, inquietuds i recollir informació de qualitat per prevenir i resoldre delictes en l’àmbit rural. Les complicitats i la participació ciutadana en la implementació d’aquest tipus de dispositius aporten un valor afegit que milloren el servei a la ciutadania.

Els Mossos d’Esquadra recorden alguns consells bàsics de seguretat, com ara no deixar a l’exterior cap eina que pugui facilitar forçaments als accessos, disposar d’un inventari d’objectes de valor amb el número de sèrie, instal·lar tanques perimetrals o murs resistents i trucar al telèfon d’emergències 112 si s’observa gent o vehicles desconeguts pels voltants. També es remarca la importància de denunciar els fets delictius, una denúncia que, en alguns casos, també s’ofereix a aquest col·lectiu des del lloc dels fets i així evitar desplaçaments a la comissaria.