S’obre el termini de presentació d’originals al 49è Premi Vila de Martorell

1299
Premi Vila 2023

L’engranatge del 49è Premi Vila de Martorell ja és en marxa. Des d’ara i fins el 15 de febrer de 2024 s’admeten originals a les cinc categories. Els quatre premis generals tornaran a ser al Millor Llibre de Poemes en Català i al Millor Llibre de Poemes en Castellà, al Millor Microrelat i a la Millor Traducció de Clàssics Memorial Montserrat Ros. Els Premis Locals, oberts a tothom, inclouen 16 categories.

Les bases de participació i requisits ja són al web d’una convocatòria que repartirà 7.930 euros en metàl·lic. D’aquests, se’n destinen 2.000 tant al Millor Llibre de Poemes en Català com en castellà, i també al Premi de Traducció de Clàssics Memorial Montserrat Ros.

A més, es concedeix “la publicació de les 3 obres guanyadores dels premis al millor llibre de poesia en català i castellà i a la millor obra local d’adults en prosa o poema, així com la de la Millor Traducció, que va a càrrec de l’Editorial Adesiara”, comenta la secretària del Premi, Josefina Canals. Pel que fa als Premis Locals, inclouen dotació econòmica i obsequis molt diversos: tallers d’escriptura, entrades a parcs d’atraccions, lots de material de la Biblioteca i lectura radiofònica al programa ‘Martorelletres’ de Ràdio Martorell.

Reproductor d'àudio
Josefina Canals, secretària del Premi Vila

Una novetat de la present edició ateny a la categoria de Microrelat: “Es limita el número de caràcters a 1.000, en lloc dels 2.400 que permetíem l’any passat. Van arribar obres massa llargues”. La categoria va comptar amb un gran èxit de participació: 217 originals.

Reproductor d'àudio
Josefina Canals, secretària del Premi Vila

Quant al jurat, presidit per Àlex Susanna, “cada categoria en té un d’específic”, i afegeix que “incorporem una nova membre: la Gemma Pellicer, especialista en microrelat”.

Canals destaca que els premis locals inclouen 16 categories, que interpel·len a totes les edats. Als adults se’ls proposen els premis al millor llibre de poemes o obra en prosa, al millor conte i al millor poema. D’edat escolar, es convoca els alumnes tant pel que fa al conte com a la poesia segons edat: cicle inicial de Primària; cicle mitjà; cicle superior; Primer d’ESO; Segon d’ESO i Batxillerat.

I una darrera opció local és al Millor reportatge sobre la història de Martorell, dirigida tant a adults com a públic juvenil. “És un premi important, per afegir obres a la col·lecció local i fomentar la investigació”.

Reproductor d'àudio
Josefina Canals, secretària del Premi Vila

La data límit d’entrada d’originals és el 15 de febrer. Les obres s’han d’enviar en format PDF al web del Premi Vila. A la portada només hi ha de figurar les paraules ‘Premi Vila de Martorell’, l’any del Premi, el títol de l’obra i la modalitat literària. “No hi pot constar el nom de l’autor, ni a la portada ni a l’interior. Les dades personals es recullen al formulari de tramesa de l’original”, adverteix.

Quant al Premi de Traducció de Clàssics, a la fitxa hi han de figurar: autor, títol de l’obra i nombre de pàgines aproximades en l’edició original, a banda dels documents adjunts especificats a l’apartat del premi corresponent.

Reproductor d'àudio
Josefina Canals, secretària del Premi Vila

El lema d’enguany del Premi és ‘Ens salvem pels mots’. Són “paraules del narrador, poeta i dramaturg Josep Vallverdú, autor de molta literatura infantil i juvenil, que enguany fa 100 anys. Segur que teniu algun text en prosa, vers, conte o microrelat que pot ser interessant de presentar al Premi. no ho dubteu!”. El cartell és obra de Verònica Aranda.

Cartell 49è Premi Vila de Martorell