‘Soc mare’, una guia d’acompanyament en el procés inicial de la maternitat

1135
Presentació llibre 'Soc mare'

Mercè Bonastre i Rosa Grau han presentat aquest dimarts a la Biblioteca Francesc Pujols el llibre Soc mare, dins la programació de la Setmana de la Lactància Materna 2022. És una publicació senzilla i molt pràctica que recull les experiències pròpies de les autores, així com les veus d’altres mares. Una bona guia per sentir-se acompanyada en el procés inicial de la maternitat.

Bonastre va ser mestra d’Escola Bressol de l’Ajuntament de Barcelona durant vint anys. En acabar aquesta estapa laboral va escriure, junt amb Susanna Fusté, el llibre Psicomotricitat i vida quotidiana amb l’editorial Graó. L’any 2006 va crear i iniciar, conjuntament amb els ajuntaments de Martorell, Olesa i Abrera els Espais Familiars i Espai Nadó, durant 14 anys. Espais on les mares amb els seus nadons poden compartir amb altres mares i una professional els seus dubtes i inquituds que envolten la maternitat, i alhora acompanyar els seus fills amb més consciència, respecte i confiança.

Un cop finalitzada aquesta etapa com a pedagoga i orientadora familiar, la mateixa editorial Graó li va proposar d’escriure un nou llibre sobre l’acompanyament a les famílies en els Espais Familiars. L’autora tenia clar que si escrivia un llibre seria adreçat i dedicat a les mares, on les protagonistes fossin elles, amb tot el recul d’aquestes vivències, experiències i coneixements.

L’autora comenta que “d’aquí va sorgir la bonica història de Soc mare, quan tot prenent un cafè a un bar de la Vila li va proposar a Rosa Grau col·laborar amb el llibre. Les dues havien coincidit al grup de preparació al part quan estaven embarassades i també com a mares a l’Escola Els Convents. A més, Grau havia impulsat i conduït durant sis anys a Martorell un grup de lactància de la Lliga de la Llet.

Mercè Bonastre i Rosa Grau, autores

Les seves experiències personals i professionals, i les vivències i reflexions compartides amb el saber d’altres mares han quedat ara reflectides en aquesta publicació. Un llibre dolç i entranyable escrit amb molta sensibilitat que ens mostra què fer personal i professional en l’acompanyament respectuós a mares en processos de criança. Fomenta la reflexió i facilita que cada família pugui trobar els seus propis recursos i la seva millor manera de criar i educar els seus fills.

Soc mare evoca que al llarg de la vida es pot canviar de parella, d’amics o de companys, però el teu fill ho serà per a tota la vida. Tot i que, probablement, ni els fills acompliran les expectatives com a fills, ni les mares les expectatives com a mares.

El llibre tracta tot el procés primerenc de la maternitat, des del moment en què una dona decideix ser mare fins al primer any de vida del nadó. Els moments dolços i no tan dolços, la soledat, les inquietuds, els dubtes, la culpa, les pors, les expectatives, el suport de la parella, la necessitat de compartir i de fer tribu, l’alimentació, el son, l’acompanyament al plor, les primeres cançons, els primers jocs i les primeres separacions.

Rosa Grau i Mercè Bonastre, autores

Aquesta publicació ve a dir que no hi ha una sola manera bona de criar i d’educar els fills, n’hi ha moltes i moltes de bones. Cal connectar amb el teu interior i confiar amb l’instint i saber de mare. Ser conscient que si t’equivoques o tens dubtes és natural, si darrera hi ha una reflexió, aprenentatge i creixement.