Sol Picó i Marco Mezquida fusionen ‘a cegues’ la dansa i el piano

2416

La coreògrafa Sol Picó i el pianista Marco Mezquida s’han trobat aquest vespre a l’escenari del teatre d’El Progrés en una de les activitats programades del Fem Dansa de Martorell. Ha estat en l’espectacle que giren a duo i que s’anomena Cita a cegues, una trobada entre dos desconeguts en la que la dansa i el piano es fusionen. Un muntatge que té la particularitat que, en bona mesura, es basa en la improvisació i el saber fer dels dos artistes.

Cita a cegues es va estrenar el 2016 i és el primer cop que Picó i Mesquida comparteixen espectacle. Dos artistes que acumulen una àmplia trajectòria professional en les seves respectives facetes artístiques. Picó en la dansa, que l’ha portada arreu del món i que li va valer el Premi Nacional de Dansa 2016. I Mesquida en el piano, aconseguint ser ‘Músic de l’any’ per l’Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya 2011, 2012, 2013 i 2015.

“L’espectacle és una trobada entre dos móns, el del piano i la dansa, un encontre on es reflexiona sobre el que és una cita a cegues de dues persones que no es coneixen, i de com evoluciona la trobada”, explica la coreògrafa d’Alcoi. Un espectacle que “parteix de la improvisació, una improvisació de música i dansa en estat pur”.

Sol Picó, coreògrafa

El muntatge “ha tingut una molt bona rebuda. Sempre funciona molt bé, el posis on el posis”, explica Picó. La seva raó de l’èxit és “que són dues disciplines fortes, i que no hi ha massa guió. El Marco hi apareix en tota la seva essència i potència com a pianista al·lucinant que és, i jo intento seguir tot el seu món i en busco la complicitat absoluta”, afegeix.

Sol Picó, coreògrafa

La coreògrafa valenciana valora molt l’empenta que pot suposar el Fem Dansa i la resta de certàmens sobre aquest art que, sovint, provoca un excés de respecte al públic: “Crec que tot el que siguin moviments i festivals i trobades per a que la dansa es posi en contacte amb el públic sempre és meravellós. Porto 30 anys treballant en aquest món i crec que és fonamentral que per part de les institucions es crein aquestes trobades amb el públic”, i afegeix que “la dansa necessita circuits, exhibicions, alguna ajuda i publicitat per a que la gent s’hi acosti. La dansa no fa por”.

Sol Picó, coreògrafa

L’arribada de Cita a cegues a Martorell s’ha vist afavorida pel conveni de col·laboració que mantenen Sol Picó i l’Ajuntament de Martorell, que l’any passat va cedir a la seva companyia l’espai de Ca n’Oliveres per als assaigs de l’espectacle Covinal. Fruit d’aquest acord, Picó va oferir una sessió de laboratori de dansa el passat 30 de novembre de 2020, ha participat en l’actual Fem Dansa i es preveu que dugui a terme la direcció artístico-tècnica d’una propera edició de la llegenda del pont del Diable.