La Fira de Primavera omplirà d’il·lusió Martorell del 26 d’abril al 5 de maig de 2024. Les fires -d’artesania, de comerç, d’indústria i de gastronomia-, les activitats tradicionals, els espectacles multitudinaris com la llegenda del pont del Diable, les cites musicals de l’Anual Flaixbac i el concert de Miki Núñez o la jornada castellera en seran alguns dels actes més destacats. Els martorellencs Montse Torras i Ton Toset faran el pregó.
Seran 10 dies d’activitat frenètica, amb prop d’una setantena d’actes programats que, a més de les fires, inclouen torneigs d’esports, música, tallers, espectacles, teatre, cinema, gastronomia i exposicions, entre d’altres. Ventall d’activitats consultable al web martorell.cat/firaprimavera.
Torras i Toset, mestres i fundadors de l’ONG Mans Mercedàries, donaran el tret de sortida a l’Enrajolada. Sergi Corral, regidor de Cultura, destaca un canvi d’enfoc amb el pregó: “No volem tant que vingui una celebritat a explicar les virtuts de Martorell, sinó que sigui el propi poble qui parli de les virtuts de la gent de Martorell”. Explica que la Montse i el Ton són un exemple d’això: “sempre s’han preocupat de millorar la qualitat de vida de les persones”.
Sergi Corral, regidor de Cultura
La tradició i la cultura popular són una de les raons de ser de la festa. No hi faltaran les sardanes, la IV Trobada de gegants i capgrossos, els bastoners i els diables, a més de la sempre molt seguida jornada castellera -amb els Castellers de Vilafranca, els d’Esparreguera, els Matossers de Molins de Rei i els Vailets de Gelida- i la cercavila, portadora del nostre folklore a carrers i places de La Vila.
Un conjunt de manifestacions culturals i tradicionals que, com apunta el regidor de Cultura, fa que estenguem la Fira en dos caps de setmana”.
Sergi Corral, regidor de Cultura
Propostes tradicionals en les que hi han entrat amb força la Nit de les Bèsties i, molt especialment, la representació de la llegenda del pont del Diable. Enguany ens oferirà una gesta èpica amb una protagonista molt especial, la velleta. Anirà a càrrec de la companyia artística Pluja, especialitzada en dansa aèria, i hi col·laboraran diverses entitats culturals locals. Corral preveu que torni a ser un dels esdeveniments “que més gent aculli”.
Sergi Corral, regidor de Cultura
Quant a l’oferta musical, com cada any, les nits de concert animaran la Fira. Enguany amb les actuacions de Miki Núñez amb un concert de gran format al carrer de Josep Vilar, i de Judit Neddermann al fossar de Sant Bartomeu. També torna el Festival Anual de Flaixbac a la Nau 2 de Ca n’Oliveres, amb Mama Dousha, Stay Homas, Alfred Garcia i Sofia Coll.
Sergi Corral, regidor de Cultura
Les fires són fonamentals dins del programa i “com a novetat destaca la ‘Carpe birrem’, una fira de cervesa artesana que es farà en dos dies a la rambla de les Bòbiles”, destaca la regidora de Promoció Econòmica, Comerç, mercats i Turisme Rosa Cadenas.
Rosa Cadenas, regidora de Comerç de l'Ajuntament de Martorell
En aquest punt, i també a la rambla de Pep Ventura, s’hi concentrarà la Fira del Comerç i la Indústria, i La Vila s’omplirà d’activitat amb la tradicional Fira d’Artesania i Comerç Local, la Fira del Joc i l’Oci Familiar i la Fira del Vinil. Cadenas destaca que “totes elles configuren una fira plural, amb activitats a tot arreu”, i afegeix que “un trenet unirà els dos barris perquè els vianants no perdin res, una ocasió perfecta per conèixer les novetats del nostre comerç i donar suport al teixit empresarial local”.
Rosa Cadenas, regidora de Comerç de l'Ajuntament de Martorell
Un espectacle de llum i colors a la façana del Centre Cultural posarà el punt i final a un programa de Fira de Primavera que, enguany, ha dibuixat l’artista granadí afincat a Catalunya Asis Percales, qui ha donat molt de pes al gat, al diable i a la velleta en la seva creació sobre un fons blau cel.
Més de 600 anys de Fira
A Martorell, des de fa més de 600 anys, se celebra l’arribada del bon temps d’una manera molt especial i festiva, i el mes d’abril al nostre poble és sinònim de la Fira de Primavera, una de les festes patrimonials més destacades del calendari festiu, que ajuda a rememorar el passat agrícola i ramader de Martorell.
Coincidint amb la festivitat de Sant Marc -el 25 d’abril-, a casa nostra es va començar a celebrar una fira de marcats agrícoles i ramaders a partir de l’any 1422. Enguany arriba a la seva 602a edició, amb una programació molt actual, però que segueix conservant l’essència dels seus orígens.
Programa Fira de Primavera 2024