Textos de Francesc Pujols, vi i música estrenen el Roser a la Torre de les Hores

1900
Racons del Vimart a la Torre de les Hores. Seducció a la taverna de Don Augusto de Altozanos. El Roser
Racons del Vimart a la Torre de les Hores

La Festa del Roser 2017 va arrencar aquest divendres a la Torre de les Hores amb una de les activitats dels Racons del Vimart, que fomenten el maridatge entre el vi i la cultura. ‘Seducció a la taverna de Don Augusto de Altozanos’ era el seu títol, que combinava la lectura de fragments del llibre de Francesc Pujols El nuevo Pascual o la prostitución, presentat per la Fundació Francesc Pujols, amb maridatge de vins i música. A la vetllada hi van assistir 80 persones.

Augusto de Altozanos és el nom amb el qual Francesc Pujols va signar, l’any 1907, el llibre El nuevo Pascual o la prostitución. “Augusto perquè és un jo majestàtic que evoca a l’emperador romà, i Altozanos perquè és la traducció al castellà del seu cognom”, explica el patró de la Fundació Francesc de Castro. Es tracta d’un llibre en el que el filòsof de la Torre de les Hores responia de manera irònica a Miguel de Unamuno “qui feia una crida a los ‘escritores periféricos’ a escriure en castellà dient-los que amb el temps ja s’anirien polint. Pujols el va escriure en castellà, però amb una morfosintaxi catalana”. En tot cas, una obra que evoca la vida sexual i eròtica de principis de segle XX, i que formula reflexions filosòfiques.

A la vetllada, els textos van combinar amb el tast de quatre vins, proposats per Xavi Zamarra (El Celler d’en Xa-Vi): “una selecció de vins que es podrien prendre en una taverna i que intenten sorprendre perquè no són el que semblen. Incloem un vi blanc de postre que en realitat no és un vi, sinó un vermut, per demostrar que no només és una beguda per als aperitius, i que també pot acompanyar les postres”, explicava Zamarra.

De la part musical se’n va encarregar el Marcel Casellas Trio. El músic definia la seva música com “una improvisació propera al jazz, però amb temàtica d’arrel, que se situa entre la cançó de taverna i la jazz-cava. Conté elements pujolsians i també fa esment a la situació que viu el país”.