Torna a Martorell ‘Reparatruck’ un servei que arregla el 75% dels petits electrodomèstics avariats

327
Reparatruck

El diumenge 17 de novembre, i coincidint amb la Setmana Europea de Prevenció de Residus, Martorell acull un nou Reparatruck, servei gratuït d’ajuda i reparació de petits electrodomèstics, aparells d’informàtica i bicicletes. Un especialista s’instal·larà amb la furgoneta i les eines adequades per ensenyar la ciutadania a fer petites reparacions, i a posar de relleu que tres de cada quatre objectes espatllats poden tenir una segona vida. L’horari serà d’11.00 a 14.00h a l’inici de la rambla de Les Bòbiles, dins del Mercat d’Intercanvi i Segona Mà organitzat per la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament.

La Reparatruck és un servei d’assessorament mòbil de reparació de residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE) i bicicletes, gratuït per a la ciutadania. Funciona des de 2018, i actualment l’impulsa Cercle Zero, un portal web de l’entitat social Solidança que pretén ser punt de trobada de les activitats fetes en matèria de prevenció de residus.

Lorena Flores, tècnica de medi ambient i coordinadora d’activitats de prevenció de residus de Solidança, explica que “disposem d’una furgoneta i un tècnic amb les eines necessàries. Durant tres hores dona assessorament i ajuda tècnica als usuaris que vinguin amb els seus aparells espatllats”. La tipologia és molt variada: “cafeteres i torradores, que son les que s’espatllen més, assecadors de cabell, altres petits electrodomèstics, mòbils, tauletes, ordinadors, aparells de música, joguines o bicicletes”.

Lorena Flores, tècnica de medi ambient de Solidança

La Reparatruck s’instal·larà al capdavall de la rambla de Les Bòbiles -tocant a la plaça del Vi- i, en torns de 30 minuts, atendrà els usuaris que s’hi hagin inscrit prèviament -de forma gratuïta- en aquest enllaç del web de Cercle Zero. Aquest és el tercer cop que venen a Martorell, després de la seva presència els anys 2019 i 2022.

Però el servei no és només un taller de reparació d’aparells. El tècnic ensenya a la gent els mecanismes bàsics de manteniment i de reparació per un mateix, i quines eines utilitzar. I els explica quins solen ser els problemes més habituals de cada tipus d’aparell. Això permet tenir els coneixements per reparar-ho un mateix si es tornen a avariar. Flores explica que, en el fons, és una manera de fer “sensibilització ambiental”.

Lorena Flores, tècnica de medi ambient de Solidança

ReparaTruck

Tres de cada quatre objectes avariats es poden arreglar

La Reparatruck presenta uns percentatges molt alts d’èxit. Flores apunta que “estem a l’entorn d’un 75% de reparabilitat, mentre que entre un 10 i un 15% dels usuaris diuen que els seus aparells es reparen parcialment i tan sols un 5% no es pot reparar”. Moltes vegades, un aparell no funciona perquè acumula brutícia a l’interior, els seus conductes s’han obstruït, per exemple, a causa de la calç o perquè s’hi han acumulat brossa i greixos.

Lorena Flores, tècnica de medi ambient de Solidança

D’aquesta manera, la Reparatruck reivindica “el dret a la reparació dels objectes. Vivim en una societat on sembla que tot allò que no ens funciona ho hem de llençar o bé substituir-ho per la última generació. Tenim el dret a poder reparar. Ens han de donar l’oportunitat de tenir garanties que els aparells es podrien reparar, i si no, iniciatives que estiguin a favor del dret a la reparació”, reivindica la tècnica.

Lorena Flores, tècnica de medi ambient de Solidança

La Reparatruck és un servei que funciona des de 2018 i que ja ha arribat a 22 municipis catalans, especialment de la demarcació de Barcelona. La gestiona Cercle Zero, projecte web de prevenció de residus impulsat per Solidança. Aquesta entitat social va néixer l’any 1997 a Sant Joan Despí, i es dedica a la inserció sòciolaboral i a la formació professionalitzadora de persones en situació de vulnerabilitat social de l’entorn. Aquesta acció és possible gràcies a la realització d’activitats vinculades a la gestió i revalorització de residus i a l’impuls d’iniciatives enfocades a l’economia circular i a la prevenció de residus.