Torras i Toset brinden per l’orgull de ser de Martorell al pregó de Fira de Primavera

1033

Aquest vespre ha començat la Fira de Primavera, que fins al 5 de maig omplirà Martorell de festa amb una setantena d’actes programats. El tret de sortida ha estat el pregó, als jardins de l’Enrajolada-Casa Museu Santacana, a càrrec de Montse Torras i Ton Toset, membres i fundadors de l’ONG de Mans Mercedàries. Han estat acompanyats de l’alcalde Xavier Fonollosa i del regidor de Cultura, Sergi Corral.

La Regidoria de Cultura ha volgut posar en valor enguany les persones de la nostra vila que han fet una tasca important pel benestar de les persones, portant el nom de Martorell al món. És el cas dels martorellencs Montse Torras i Ton Toset, que durant 25 anys han portat arreu dels continents el nom del nostre poble a través de la seva tasca solidària amb Mans Mercedàries. Ambdós, han cosit un pregó ple de records d’infantesa, de paraules sàvies dels seus avantpassats, d’associacionisme, vida de barri i estima pel poble de la seva vida.

Torras ha rememorat els jocs al carrer d’Anoia, on va néixer, les corredisses pel riu, tot buscant tresors entre les canyes, el temps d’escola o les tardes al Sindicat, on voltava el seu pare, entre cubs, tractors i olor de vi. “Jo era molt feliç en el meu món de petita. I tot i que en aquell temps Martorell era un poble gris, ple de trànsit i de fum, jo amb els meus ulls de nena creia que tenia la sort de viure en el millor poble del món”, ha dit.

El seu avi, ha explicat, li deia que “el poble és com la família, que no se’n pot parlar mai malament. Qui parla malament del propi poble és que és molt desagraït, perquè el poble és qui et posa el plat a taula”. “I jo vaig anar creixent estimant molt el meu poble, i les seves tradicions”.

“I si amb els meus ulls de nena veia el meu poble el més bonic del món, ara Martorell ho és de veritat, ple de llum, colors i flors, amb rambles per poder-hi passejar, rius transparents i nets”. “Tenim més cultura, més festes, més museus, més serveis, més esports i el nostre pont del Diable brilla més bonic que mai. Però de tot, el que més m’agrada del meu poble, és la seva gent acollidora i solidària”. “M’agrada saber que quan Martorell, es vesteix de festa, ho fa per a tothom”, ha afegit Torras.

Ton Toset també ha viatjat fins a la seva infantesa a la plaça de la Creu i, posteriorment, al barri de Buenos Aires “ple de placetes per jugar, edificis molt alts i gent meravellosa. Gairebé ens coneixíem tots i érem com una gran família”. “Jo era molt feliç al poble creient que no n’hi havia cap altre com el meu”. “El meu pare, Pepito, que era guàrdia urbà, em va ensenyar a estimar Martorell i la seva gent”.

“Durant anys vaig portar el nom de Martorell per les pistes d’handbol amb gent que són com la meva família i amb qui encara estem molt units, “els metralla”. Durant més de 20 anys, carregant el meu estimat Diable, vaig portar el nom de Martorell per les festes majors d’arreu. I 25 anys de portar l’amor de Martorell per Moçambic, Angola, Perú, Guatemala, Equador, Filipines i Kenya amb Mans Mercedàries”, ha repassat.

L’alcalde Fonollosa ha destacat que, alhora de triar els pregoners d’enguany, “volíem gent que estigués molt implicada en el poble, però també en activitats que ultrapassen els límits de Martorell. Persones que sempre tenen una actitud positiva i que porten Martorell al cor. En aquest pregó ens han ensenyat a tots l’orgull de ser de Martorell, no només ara que tenim el poble a un nivell més alt de qualitat urbana i serveis, sinó des de petits, quan hi havia dificultats enormes”.

El regidor Corral ha afegit que “vam pensar que hi ha gent que té moltes virtuts com perquè es reconegui la feina que fan en pro del poble i del benestar de moltes persones. La Montse i el Ton són dues persones de Martorell molt estimades. Tots dos, a banda de ser creadors de l’ONG Mans Mercedàries, que enguany fa 25 anys, s’han dedicat tota la vida a la docència. Estic convençut que molts dels seus alumnes són millors persones per haver passar per les seves aules”.

Un brindis imaginari final, tres grans visques per Martorell i les xupinades de rigor han posat punt i final al pregó i han donat inici a la programació de la Fira de Primavera.