‘Totes les lactàncies molen’, un llibre per viure l’alletament de manera lliure i respectada

76
'Totes les lactàncies molen'

Saioa Baleztena, periodista i consultora de maternitats i violència obstètrica, ha presentat el llibre Totes les lactàncies molen, que ha escrit amb Mireia Serra, assessora de lactància. Ha estat aquesta tarda a la Biblioteca Francesc Pujols, com a cloenda de la Setmana de la Lactància Materna. Baleztena ha estat acompanyada de Lluna Orus, llevadora referent de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell. A l’acte hi ha assistit la regidora d’Infància, Belén Leiva.

Totes les lactàncies molen és una mirada inclusiva a les diferents formes de lactància i una invitació a viure-les d’una manera lliure, respectada i plaent. Recull el testimoni de trenta persones que explica la seva experiència durant la lactància. A més, 15 experts resolen els seus dubtes i ofereixen claus per a entendre la diversitat de la lactància, ja sigui amb el pit, amb llet de formula o biberó. Sobretot, el llibre pretén reivindicar i respectar cadascuna de les formes de lactància.

“La Mireia, per la seva experiència dura amb la lactància, va haver d’acabar donant llet amb fórmula i biberó al seu fill a contracor. És en aquest moment de vulnerabilitat i de sentir-se sense acompanyament per part del sistema sanitari quan va crear a les xarxes socials l’etiqueta #totesleslactànciesmolen”, ha explicat Saioa Baleztena.

L’etiqueta va servir a la Mireia “per reconvertir la seva frustració i, contra pronòstic, molta gent que es va sentir identificada la va començar a escriure. El fet de compartir-ho va ser terapèutic i la va ajudar”, ha dit Baleztena.

Saioa Baleztena, autora

Quan la Mireia havia aconseguit una vintena de preguntes va presentar el seu projecte a l’Ara Llibres qui les va encoratjar a enfocar el treball d’una manera més periodística. Aleshores van crear aquest llibre fet totalment a mitges, aconseguint plasmar l’essència de totes dues autores.

El llibre s’estructura en 11 capítols, que van des de la lactància materna o natural, fins a la fi de les lactàncies, passant per lactància en diferit i prematuritat, mixta i amb biberó, lactància durant l’embaràs, en tàndem i amb múltiples, lactància amb un sol pit, la no interrompuda, la lactància d’una persona trans, la lactància en dol i la donació, la lactància induïda i la relactació.

“No hi ha cap lactància millor que l’altra. De fet, aquest llibre és una crida per demanar un acompanyament per a totes les lactàncies. Vivim en una societat que només creu en donar el pit o el biberó, però enmig d’això hi ha una escala de grisos que no es coneixen”, ha incidit la periodista.

Saioa Baleztena, autora

A més a més de recollir testimonis, la Mireia i la Saioa han parlat amb diversos professionals, des de llevadores i infermeres fins a psicòlegs especialitzats en lactàncies i parts. D’aquesta manera, han volgut donar visibilitat al gran tabú que és la salut mental durant i posterior a l’embaràs. Amb el llibre volen donar veu a la problemàtica del mal i poc acompanyament que reben les mares en comparació amb el que creuen que haurien de tenir.

Baleztena ha asseverat que “la salut mental materna també és un tabú a la nostra societat. El criteri de fer acompanyament a mares que acaben de parir és molt just i precari. No hi ha recursos. Molts dels testimonis recollits acaben el seu relat dient que han tocat fons. Donem importància a això perquè tots els testimonis passen aquest patiment”.

Saioa Baleztena, autora

La presentació de Totes les lactàncies molen ha estat l’acte de cloenda de la Setmana de la Lactància Materna, una iniciativa organitzada, del 21 al 25 d’octubre per la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM), juntament amb l’ASSIR i els EAP Baix Llobregat Centre i Nord – Gerència d’Atenció Primària a la Comunitat Baix Llobregat i amb el suport dels Ajuntaments del Baix Llobregat Nord.

La Setmana de la Lactància ha tingut com amb l’objectiu promoure, a través de diverses xerrades i activitats, la importància de la lactància materna, oferint informació i suport a mares i famílies en relació amb aquest aspecte essencial per a la salut i el benestar dels més petits.