Tres comerços locals difonen el projecte ‘Bon Veïnatge’ entre els seus clients

1529
'Bon Veïnatge'
Taula comunitària als comerços del mercat

Tres comerços adherits a la campanya ‘Bon Veinatge‘ -la MerceVila, Ana Pa i Pastes, i Cropepa’s- han acollit aquesta setmana taules comunitàries i tallers de manualitats per presentar entre els seus clients el programa, impulsat per l’Ajuntament de Martorell.  L’activitat s’ha inclòs dins el programa de commemoració del Dia Internacional de la Gent Gran (1 d’octubre). Fins ara, una trentena d’entitats i comerços locals s’han adherit a la xarxa.

El Pla d’Actuació Municipal 2015-2019, incorpora una línia de treball dedicada a la gent gran, l’ampliació i desenvolupament de nous serveis i programes d’atenció a aquest col·lectiu. Entre aquests, destaquen els que prenen com a base el treball comunitari a Martorell en aquest àmbit per part de Serveis Socials i la Unitat per a la gent gran activa.

El desplegament de la campanya respon a l’interès de persones, botigues i entitats de col·laborar amb el govern local per detectar possibles casos de precarietat, vulnerabilitat o exclusió de certes persones grans. De moment, ja en formen part una trentena d’establiments, i tres d’ells l’han presentat a la seva clientel·la i a la resta de ciutadania.

'Bon Veïnatge'
‘Bon Veïnatge’

Ana Villaescusa, propietària de l’establiment Ana Pa i Pastes, ubicat al Mercat Municipal Les Bòbiles, ha explicat que la presentació ha servit per a que els clients “coneguin els serveis i atencions que ofereixen els Serveis Socials i aprofundir en el programa. Hi ha gent gran que necessita ajuda, però no acostuma a explicar-ho, i nosaltres ho podem veure”.

Ana Villaescusa, propietària de l'establimen 'Ana, pa i pastes'

Per la Maria Josep Ovejas, de la parada Cropepa’s, aquesta és “una excel·lent idea a la que ràpidament m’hi vaig sentir atreta” i espera que “ben aviat, altres paradistes del Mercat Municipal Les Bòbiles s’hi vagin interessant”. Ovejas pensa que “és una bona manera de detectar possibles casos de vulnerabilitat o soledat entre els clients”.

Maria Josep Ovejas, propietària de la parada Cropepa's

El programa ‘Bon Veïnatge’ té com a objectiu crear una xarxa de col·laboració amb entitats i comerços, que acostumen a ser la primera alerta natural en situacions d’indefensió de persones d’edat avançada que estan soles, per tal de detectar situacions de vulnerabilitat en gent gran i donar una resposta ràpida des de Serveis Socials. El coordinador de Gent Gran, Alfred Ribera, s’ha encarregat de presentar-ho a través de les trobades de la taula comunitària de zona que s’han fet a La Vila i al Mercat Les Bòbiles.

Alfred Rivera, coordinador de Gent Gran de l'Ajuntament de Martorell

Fins aquest moment, s’han adherit a la xarxa Bon Veïnatge bars, botigues, entitats, farmàcies, òptiques i establiments de serveis a les persones grans. Des de l’inici del programa, el passat mes de maig, s’ha contactat amb 22 possibles persones en situació de vulnerabilitat, d’entre 65 i més de 90 anys d’edat.

Qualsevol persona pot col·laborar amb el programa ‘Bon Veïnatge’ si detecta algun canvi que faci pensar que alguna cosa negativa pot estar passant a una persona gran del seu entorn. Es pot obtenir més informació trucant al telèfon 93 774 20 77 o enviar un correu electrònic a bvgentgran@martorell.cat L’objectiu final és facilitar que les persones grans que ho desitgin puguin romandre a la seva llar al màxim de temps possible, amb l’ajuda del bon veïnatge, tot millorant el seu benestar.

Taula comunitària a La Mercevila
Taula comunitària a La Mercevila