Un pas més per entendre les persones amb TEA, amb l’Escape Room ‘Camí Ferroviari a Montserrat’

1630
Escape Room 'Camí Ferroviari a Montserrat'

Amb motiu del Dia Mundial de l’Autisme, que se celebra el 2 d’abril, l’Associació de Famílies de Persones amb Transtorn de l’Espectre Autista (TEA), Assotea de Martorell, juntament amb Neven Association, han organitzat l’escape room sensorial ‘Camí Ferroviari a Montserrat’, a la Casa Mestres. Les entitats, amb el suport de l’Ajuntament i dels Amics del Ferrocarril de Martorell, han organitzat diverses proves perquè els assistents empatitzin amb les persones autistes i així sensibilitzar sobre aquest trastorn, que afecta 1 de cada 100 persones a l’Estat Espanyol.

L’activitat ha integrat sis proves per estimular els sentits i que els participants “sàpiguen les sensacions que viuen els autistes, tot i que les persones que estan en l’espectre ho senten fins a deu voltes més intensament. L’objectiu és posar-se en el seu lloc i adonar-nos que molts cops no els entenem, per això, una mica de tolerància i comprensió ens anirà molt bé”, explica Cristina Murillo, presidenta de l’associació Assotea de Martorell.

Cristina Murillo, presidenta de l'associació Assotea de Martorell.

Dividits amb grups petits, els participants han hagut de superar proves “d’olfacte, de tacte, de vista, d’oïda i també pictogrames, amb un temps màxim de 35 minuts”, afirma Miguel Angel Gracia, president de Neven Association. “Durant tot el dia rebrem a diferents grups, només cal adquirir el tiquet per la plataforma nevenassociation.org i apuntar-se. Nosaltres estarem encantats”.

Miguel Angel Gracia, president de Neven Association.

El trastorn de l’espectre autista és una afecció relacionada amb el desenvolupament del cervell, que afecta la manera en què una persona percep les sensacions i socialitza amb altres. Això, sovint, causa problemes en la interacció social i la comunicació, que denota un comportament diferent. Tot i així, “les persones autistes són difícils de diagnosticar, fins i tot pels metges, perquè saben mimetitzar-se amb els comportaments socials”, apunta Cristina Murillo.

Cristina Murillo, presidenta de l'associació Assotea de Martorell.

Així, l’escape room ‘Camí Ferroviari a Montserrat’, ha suposat un pas més per trencar les barreres i entendre els comportaments i sensacions de les persones amb TEA, que diumenge 2 d’abril commemoren el seu dia mundial. Amb aquest motiu, des del 31 de març s’il·lumina el pont d’Anoia multicolor, per fugir de l’estigma del color blau, símbol de l’autisme masculí.