Una pila de recursos virtuals per commemorar la Setmana de la Prevenció de Residus

929

L’Ajuntament de Martorell s’adhereix a la 12a Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que se celebra del 21 al 29 de novembre. Degut a les circumstàncies imposades per la pandèmia, aquest any la Regidoria de Medi Ambient no ha pogut organitzar el Mercat d’intercanvi i segona mà que durant els últims anys s’ha celebrat a la rambla de Les Bòbiles, però continua donant suport a la cita, que enguany té un format majoritàriament virtual.

Gracies a una col·laboració i treball en equip de tres institucions: l’Agència de Residus de Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Diputació de Barcelona, així com la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, es posa a disposició un portal interactiu obert i gratuït per a tothom. Inclou més de 40 activitats i recursos virtuals, des d’infografies, vídeos, exposicions virtuals, jocs educatius online, concursos de preguntes, reptes, webinars i una webserie de nou capítols, un per cada dia, a les 10.30 i a les 18.00h, per aprendre a reduir residus fent mascaretes reutilitzables, bosses de roba, embolcalls sostenibles, hamburgueses d’aprofitament, manteniment de la bici o reparar petits electrodomèstics.

El portal està plantejat, no com un catàleg de recursos, sinó com una narració que permet entendre la problemàtica dels residus invisibles i la importància de la prevenció dels residus a mesura que anem descobrint el conjunt de recursos, ja sigui per tipus d’activitats com per temes: ecodisseny, el menjar no es llença, prevenció de residus, residu zero a casa, fes-ho tu mateix…

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebra a tota Europa en les mateixes dates i a Catalunya reuneix més de 800 activitats. Té l’objectiu de sensibilitzar sobre la prevenció de residus, és a dir, donar a conèixer estratègies de reducció de residus i fomentar accions sostenibles que animin a canviar el comportament quotidià dels ciutadans envers el consum i la generació de residus. Aquesta Setmana s’alinea amb els principis de l’economia circular, un nou canvi de paradigma que busca allargar la vida dels productes i maximitzar-ne l’ús, a la vegada que es redueix la generació de residus no aprofitables.

Sensibilitzar per evitar el malbartament alimentari

L’Ajuntament de Martorell, amb el suport de la Diputació de Barcelona, a més de col·laborar en la difusió dels recursos virtuals comuns, durant els dies 10 i 19 de novembre ha ofert als grups de 3r d’ESO de l’Institut Joan Oró, que és l’únic institut que és Escola Verda de Martorell, un taller de sensibilització sobre malbaratament alimentari.

El taller ‘Del camp a la taula aprofita els aliments, rebel·lat pel clima!‘ ha estat impartit per la Fundació Espigoladors, que és una entitat sense ànim de lucre que des de fa molts anys lluita per l’aprofitament dels aliments a la vegada que apodera persones en risc d’exclusió d’una manera transformadora, participativa, inclusiva i sostenible.

A través d’un joc de rol, en el qual havien de comprar i vendre, els alumnes del Joan Oró van representar els diferents sectors del sistema alimentari (agricultors, supermercats, restaurants, consumidors…) i van experimentar les dinàmiques del mercat i algunes de les causes del malbaratament alimentari, com el baix preu que obtenen els pagesos pels seus productes o les exigències estètiques en les fruites i verdures que tenen els clients.

“El malbaratament alimentari és un problema molt greu, però que té solució. Pensem que és important fer sensibilització en totes les edats, però els joves estan en un moment vital que poden ser part de la solució activa i una bona eina per combatre el desaprofitament. Si de petits ja n’aprenen, de grans ho faran bé”, comentava Alejandro García, membre de la Fundació Espigoladors.

Alejandro García, membre Fundació Espigoladors

També en l’àmbit de l’aprofitament alimentari, els menjadors de l’Escola Mercè Rodoreda, Juan Ramón Jiménez i Vicente Aleixandre organitzen, a partir de dilluns, l’activitat ‘Pesa i pensa’, que pretén reduir la generació de residus orgànics i fer reflexionar els infants sobre la quantitat d’aliments que es malbaraten als menjadors escolars i la petjada ecològica que això suposa.

Amb el mètode ‘Pesa i pensa’ els nens separen i pesen els residus orgànics que no es poden menjar, com la pell del plàtan o els ossos de pollastre, dels que sí es podrien haver menjat. Registren els resultats en unes gràfiques i, alhora prenen consciència que deixar perdre el menjar també significa malbaratar els recursos naturals, humans i tècnics necessaris per produir-lo, transportar-lo o cuinar-lo, explica Maite Molina, responsable de Comunicació de Campos Estela, empresa encarregada dels serveis de menjador.

Maite Molina, responsable Comunicació Campos Estela

Els alumnes, l’equip de cuina i educadors reflexionen sobre el residu generat, investiguen l’origen del que han dinat i proposen accions concretes per combatre el malbaratament d’aliments. Des que els nens i nenes participen al ‘Pesa i pensa’ impliquen més en la seva alimentació i transmeten el que aprenen a les seves famílies. Amb aquesta activitat l’empresa Campos Estela va ser finalista del Premi Europeu de la Prevenció de Residus 2014.

Dia temàtic 2020: Residus invisibles

Aquest any la Setmana Europea de la Prevenció de Residus està dedicada als residus invisibles, és a dir, la gran quantitat de residus generats durant el procés de fabricació dels productes. Una gran part dels residus invisibles no es poden reciclar i acaben en abocadors i incineradores. Juntament amb la petjada de residus, hi ha també l’impacte generat pel CO2 i un cost carregós per al clima. Per a una producció i consum sostenibles, els productes han de tenir una vida útil més llarga, ser més fàcils de reparar i reciclar i, en definitiva, ser completament no tòxics el dia que es reciclen. L’augment de la vida útil del producte redueix la necessitat de nova producció i, per tant, la quantitat de residus produïts a través de la fabricació.