L’associació dels Amics de Sant Antoni Abat ha celebrat aquest diumenge al matí una nova edició dels Tres Tombs. Una quarantena de carros i carruatges han passejat durant tot el matí pels diferents barris de Martorell i com cada any han acabat la festivitat a La Vila amb la benedicció dels animals.
El programa d’actes dominicals ha començat amb l’esmorzar traginer al local dels Amics de Sant Antoni Abat, a la plaça de Maria Canela. Botifarres, cansalada, pa amb tomàquet i els porrons de vi i moscatell han compost el menú. Després, les colles han enganxat els carros i carruatges als animals de tir –cavalls i ases- i s’han dirigit al punt de sortida, el pont del Diable. Des d’allà, la Banda Simfònica de Martorell ha marcat el començament de l’itinerari al voltant de les 12.00h per la Vila i altres barris com Buenos Aires, Torrent de Llops o Camí Fondo.
El regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral, ha destacat el fet que per segon any consecutiu els abanderats d’aquesta festa tradicional hagin estat una entitat de la cultura popular del municipi i ha recalcat la transcendència que aquestes tradicions es traslladin de pares a fills. “És important per a Martorell i per a la seva gent que tradicions com la de Sant Antoni es mantinguin durant molts i molts anys”.
Reproductor d'àudioSergi Corral, regidor de Cultura
Sobre les 13.30h del migdia, s’han completat els Tres Tombs pels carrers de La Vila. Els carruatges han passat per la plaça de la Vila, davant el balcó de l’Ajuntament, i s’han dirigit fins a la plaça de l’Església, on el mossèn Francesc Tirado, acompanyat de l’alcalde Xavier Fonollosa, ha beneït els animals amb l’aigua, com marca la tradició.
Per a Fonollosa, la jornada ha estat completament satisfactòria en una diada que sempre és molt especial. “El dia de Sant Antoni és un dia molt complet, amb l’esmorzar traginer, els Tres Tombs, la benedicció dels animals i el concert-vermut; és una jornada de molta il·lusió.”
Reproductor d'àudioXavier Fonollosa, alcalde de Martorell
La programació ha continuat amb el concert-vermut al teatre d’El Progrés i el ball de gala de la tarda, amb la Cobla La Principal de la Bisbal.
La Colla de Diables, abanderats
Seguint el camí que va iniciar-se l’any passat amb els Gegants, enguany la Colla de Diables de Martorell ha estat l’encarregada d’encapçalar la desfilada de carros i carruatges, traient a passejar la Carpafera, que aquest any celebra el seu 25è aniversari. Roger Arqué, membre dels Diables i Capità de Bandera, considera molt positiu que les entitats de cultura popular de Martorell s’uneixin per enfortir-se mútuament. “Sant Antoni és una tradició molt arrelada al poble i nosaltres som una entitat cultural també molt arrelada, així que ens agrada molt aquesta fusió.”
Reproductor d'àudioRoger Arqué, membre de la Colla de Diables de Martorell
L’altra novetat principal d’aquesta edició ha estat la inclusió d’un carro ocupat per membres de l’Arc de Sant Martí. És el primer cop que aquest carruatge ha sortit en una jornada d’aquesta festivitat, i l’objectiu final és que durant els propers anys totes les poblacions que formen part de la Federació Catalana d’Amics de Sant Antoni s’hi sumin. Adolf Bargués, tinent d’alcalde i membre dels Amics de Sant Antoni Abad de Martorell, explica que la finalitat principal d’aquesta novetat és que “tothom pugui gaudir la festa”.
Reproductor d'àudioAdolf Bargués, membre dels Amis de Sant Antoni Abad de Martorell