Una trentena d’universitaris comencen les excavacions al jaciment de Santa Margarida

898

Aquest dilluns ha començat la campanya d’excavacions arqueològiques al jaciment de Santa Margarida de Martorell. La campanya, que s’allargarà fins al 31 de juliol, compta amb la participació de 27 estudiants universitaris que tindran l’oportunitat de compartir els treballs amb l’equip de recerca i participar de l’estudi de les troballes.

El Centre d’Estudis Martorellencs, en col·laboració amb Museus de Martorell i el suport de l’Ajuntament de Martorell i la Generalitat de Catalunya, posen en marxa, del 13 al 31 de juliol, la campanya d’excavacions arqueològiques al jaciment de Santa Margarida. Prop d’una trentena d’estudiants de la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat del País Basc, la Universitat de Màlaga i la de Castella-la-Manxa compartiran el treball amb l’equip del projecte de recerca.

La direcció del projecte de recerca és a càrrec de la presidenta del Centre d’Estudis Martorellencs, Dra. Rosario Navarro, el vice-president del Centre d’Estudis Martorellencs, Dr. Alfred Mauri, i la tècnica de Museus de Martorell, Montserrat Farreny.

Els treballs que s’hi portaran a terme consistiran en l’excavació arqueològica, registre i documentació d’Unitats Estratigràfiques, neteja i documentació de materials arqueològics, planimetria de camp i aplicacions informàtiques, utilització de bases de dades i sistemes d’informació geogràfica aplicades a l’arqueologia.

L’organització facilita allotjament i manutenció gratuïts pels participants, a les instal·lacions de la masia de Santa Margarida, immediata al jaciment.

Jornada de portes obertes
Dimecres 29 de juliol (19.00h), el jaciment arqueològic de Santa Margarida organitzarà una jornada de portes obertes sobre l’alimentació en època medieval i els assistents gaudiran d’un refrigeri. La jornada inclourà una visita a les excavacions i a l’exposició monogràfica sobre el jaciment.

Descripció del jaciment
El jaciment de Santa Margarida de Martorell és un conjunt arqueològic d’època tardo antiga i medieval, en excavació des de 1981, amb una seqüència històrica que cobreix des del segle V fins al XIX. Al jaciment s’han identificat les restes d’una església paleocristiana, un conjunt edificat i de necròpolis de la mateixa època, al qual se superposen una necròpolis, estructures d’hàbitat, sitges, etc. d’època alt medieval i medieval. Sobre l’església primitiva va ser construït un nou temple en estil romànic, de finals del segle XII.