Del 5 al 7 de febrer, l’espai Cúbic de Viladecans ha acollit la 1a Fira de Formació Professional del Baix Llobregat per mostrar l’oferta formativa d’ensenyaments professionalitzadors de la comarca. Uns 300 alumnes de l’Institut Joan Oró i uns 150 del Centre de Formació d’Adults de Martorell han participat de l’esdeveniment, del qual el nostre municipi en serà seu l’any 2026.
La 1a Fira de Formació Professional ha estat organitzada pels Serveis Territorials d’Educació i Formació Professional al Baix Llobregat, i ha comptat amb la coorganització de la Cambra de Comerç de Barcelona del Baix Llobregat i l’Ajuntament de Viladecans.
Durant tres dies s’hi ha exposat l’oferta de cicles formatius de grau mitjà i superior, Programes de Formació i Inserció (PFI) i Certificats de Professionalitat que es fan a la comarca, amb l’assistència de més de 10.000 alumnes dels centres baixllobregatins.
Aquest migdia, s’hi ha fet l’acte de cloenda amb l’assistència de l’alcalde Xavier Fonollosa i de la regidora d’Ensenyament i Salut, Soledad Rosende, que han recollit el testimoni per celebrar la 2a edició de la Fira de Formació Professional del Baix Llobregat l’any vinent a Martorell. Precisament, l’Ajuntament ha subvencionat i organitzat el transport en autocar fins a Viladecans dels alumnes assistents enguany a la fira.
La 1a edició d’aquest cita ha ajudat a connectar estudiants, famílies, orientadors i orientadores i empreses amb la Formació Professional del futur. S’hi ha pogut trobar informació sobre l’oferta de cicles formatius de 23 famílies professionals amb les sortides laborals de cada especialitat, i també orientació sobre el procés d’admissió i beques.
Els alumnes de l’Institut Joan Oró de Martorell hi han pres part des de dues vessants: col·laborant en l’exposició d’estands per donar a conèixer la formació professional que s’imparteix al centre, i visitant l’esdeveniment.
La cap d’estudis del Joan Oró, Helena Mauri, ha detallat que al centre martorellenc “hi ha cinc famílies professionals que s’han organitzat per muntar els estands informatius a la fira”. A més, “dijous vam visitar l’espai amb l’alumnat de cicles formatius d’electromecànica i carrosseria, comerç internacional, màrqueting i publicitat, i aquest divendres amb els de 4t ES0, 1r i 2n de Bàsica i el Programa de Formació i Inserció (PFI)”.
Helena Mauri, cap d'estudis INS Joan Oró
Aquesta cita, segons Mauri, “és important perquè és la primera de Formació Professional que es fa al Baix Llobregat. L’alumnat de 4t d’ESO, grau mig o superior pot conèixer tota l’oferta formativa que hi ha a la zona. És una bona manera de mostrar tot el que poden estudiar”.
Helena Mauri, cap d'estudis INS Joan Oró
Actualment, l’Institut Joan Oró “compta amb una oferta professional amplia”, ha assegurat la cap d’estudis. “En automoció comptem amb tres cicles, un de transport de vehicles, un de carrosseria i un grau superior d’automoció. En comerç oferim un grau mig d’activitats comercials i dos superiors de comerç internacional i màrqueting i de publicitat”.
Pel que fa la branca sanitària, “tenim cures auxiliars d’infermeria i el grau superior de documentació sanitària. De la família de química tenim el cicle formatiu de grau superior d’anàlisi i control de qualitat, i el cicle de grau mig de laboratori. I de la branca d’administració, el cicle de grau mig de gestió administrativa”.
Helena Mauri, cap d'estudis INS Joan Oró
La fira ha comptat amb assessorament personalitzat per part de professionals i docents de cada cicle formatiu, amb l’objectiu de prevenir l’abandonament escolar prematur i fomentar l’orientació. També hi ha hagut taules rodones i ponències d’experts enfocades a l’alumnat i les seves famílies.
L’esdeveniment també ha estat pensat per ser atractiu per a les empreses del Baix Llobregat, que hi han trobat informació detallada sobre l’estructura de la nova FP i de l’oferta formativa existent al territori del Baix Llobregat, i activitats específicament dissenyades per a aquest públic.
