Desenes de visitants han assistit aquest divendres a la inauguració de l’exposició Espècies Minerals. Univers a les pedres; una recerca infinita, de l’artista David Rosell, oficiada per la regidora de Serveis Urbans i Via Pública, Elisabet Plaza, al Muxart Espai d’Art. L’objectiu de la mostra és reflexionar sobre la connexió entre la ceràmica i els minerals, i exposar peces que romanen al límit entre l’artifici i la naturalesa.
Després d’haver estat exposada a l’Espai Tònic i a l’Associació de Ceramistes de Catalunya en aquests dos últims anys, l’exposició de Rosell arriba a Martorell, ampliada amb el resultat de les últimes recerques de l’artista.
Tal com explica el ceramista, “aquí podeu veure una col·lecció de minerals una mica especial, perquè hi ha pedres reals, algunes que he transformat, i algunes que he creat des de zero, a partir de la barreja de les matèries primeres. La finalitat és anar augmentant la col·lecció i que cada vegada hi hagi més varietat”.
Així, Rosell afirma que el fet d’utilitzar aquesta forma d’expressió artística no és casualitat, “jo em dedico a fer vaixelles habitualment. Tenim el taller amb la meva companya l’Anna Ballester, l’Estudi Ceràmic Ba_ro (de Ballester i Rosell), i en el nostre dia a dia treballem amb les mateixes matèries primeres que composen els minerals: el silici, el sodi, el potassi, l’alúmina…”.
Reproductor d'àudioDavid Rosell, ceramista
L’exposició s’organitza al voltant d’un imaginari en forma de joc d’endevinalles en què es pretén convidar el públic a que pensi i esbrini el procés de creació de cada mineral. “Totes les peces tenen una referència. Els dos últims números són el 01, el 02, o el 03. Les que posa 02 són les que he fet jo des de 0; les que s’identifiquen amb 01 són pedres que he agafat de la natura i he posat aquí directament sense cap intervenció, i per últim, el 03 són peces que he fragmentat, polit o posat al forn, per deixar que sigui la temperatura qui les transformi”.
Reproductor d'àudioDavid Rosell, ceramista
Totes les pedres es presenten sobre caixes d’arxivadors de cartó, ordenades segons la seva mida, per tal de crear un efecte visual endreçat. En alguns casos, a més, de forma estratègica, els minerals modificats es col·loquen al costat d’un del mateix tipus sense intervenir, per poder-ne observar la transformació de formes i colors.
Amb això, l’artista pretén anar una mica més enllà creant “camins que ens porten a un altre lloc”. Per a ell, els minerals són importants perquè el fan viatjar “a algun lloc de la meva memòria personal, com és per exemple el primer mineral que em van regalar quan els vaig començar a col·leccionar, o una bomba volcànica que vaig trobar quan vaig fer una excursió a la Fageda d’en Jordà, a la zona volcànica la Garrotxa. Algunes d’elles estan aquí exposades”.
Reproductor d'àudioDavid Rosell, ceramista
La col·lecció romandrà al Muxart, Espai d’Art i Creació de Martorell fins al 26 de març, i es podrà visitar de forma lliure i gratuïta els dijous i divendres, de 17.00 a 20.00h, i els dissabtes i diumenges, de 10.30 a 14.00h. Pels qui en vulguin saber més, Museus de Martorell hi ha programat dues visites comentades per l’artista els diumenges 12 de febrer i 5 de març, a les 12.00h. Per a aquestes cites és imprescindible fer-ne reserva prèvia a entrades.martorell.cat.