Vicenç Mateu: “Persovuses ajuda gent en risc d’exclusió, que és molta més de la que ens pensem”

1797
Vicenç Mateu, membre de Persovuses
Vicenç Mateu, membre de Persovuses

Persovuses és el terme que fusiona el concepte de Persones Socialment Vulnerables o en Situació d’Exclusió Social. I és alhora el nom d’una entitat de caire social que té la seva seu a Martorell, al barri de Can Carreras. Treballa per a la integració i reinserció d’un col·lectiu que, com adverteix la pròpia associació, és molt més divers i complex de la percepció que en té la societat civil.

L’entitat és experta en intervencions des de la defensa dels drets humans que donin respostes als més desfavorits, prioritzant l’atenció integral a les persones socialment vulnerables o en perill d’exclusió. Alhora, ha estat el focus per teixir un espai en el que gent en risc d’exclusió social tingui un suport, es relacioni entre sí i s’organitzi per plantejar solucions als seus problemes. Així, se’ls donen eines per a desenvolupar aptituds, establir grups de pressió, promocionar col·lectius, actuar com a mediadors amb els poders públics, defensar drets o propiciar actituds en l’administració i la societat en general.

I tot això des del 2011, quan “un fet casual va aglutinar diferents persones amb problemàtiques diverses en un mateix espai: la Biblioteca Joan Fuster del barri de Gràcia de Barcelona”, explica el membre de Persovuses Vicenç Mateu. Concretament, va ser al voltant d’una exposició de fotografies sobre la gent sense sostre als barris de Collblanc, Sants i Badal. Aquest va ser l’embrió per a l’entitat.

Vicenç Mateu, membre de Persovuses

Des del seu naixement, l’entitat ha ajudat les persones en perill d’exclusió social, un col·lectiu que “és molt més ampli del que ens pensem, i que pateixen una gran sensació de soledat. No només en el cas de la gent gran, sinó també en molts joves”. En un primer moment s’hi van sumar voluntaris per informar, acollir, detectar les necessitats i treballar en xarxa amb d’altres entitats. Més endavant van arribar les aportacions, també voluntàries, de professionals que “gràcies a la seva experiència, van crear assessories, de tipus laboral i social”, explica Mateu.

Els ‘sense sostre’, un ventall més ampli del que sembla

Un aspecte clau per entendre l’abast de la problemàtica en la que treballa Persovuses és el concepte de persones sense sostre, també molt més ampli del que creu l’opinió pública: “no només és la gent que no té un pis o espai físic. Hem detectat que hi ha persones de col·lectius com ara refugiats, immigrants, homosexuals, seropositius, persones amb malalties mentals o simplement persones amb un tarannà introvertit que també són en risc”.

Vicenç Mateu, membre de Persovuses

Persovuses presta un servei d’informació i acollida; assessoria social, laboral, jurídica i psicològica; crea un punt d’acolliment per a refugiats; fa cursos de formació de voluntaris i proposa als usuaris tallers que augmenten la seva formació i realització personal. Tot això, “sense duplicar tasques d’altres entitats socials, centrant-nos en les mancances existents”. Per exemple, a Martorell “treballem molt en l’àmbit presidiari, la gent que surt de les presons de Brians 1 i Brians 2. En altres punts com la malaltia mental o la gent en situació crònica d’atur ja hi ha d’altres associacions de l’entorn que els aborden”.

Vicenç Mateu, membre de Persovuses

Amb tot, reconeix que l’itinerari de suport a les persones en perill d’exclusió social “no sempre finalitza de manera exitosa, però quan acaba bé, la satisfacció que ens comporta als voluntaris és molt gran. I també entre les persones ateses, algunes de les quals després es fan voluntaris per ajudar els demés”.

Vicenç Mateu, membre de Persovuses

Moltes maneres de col·laborar

Persovuses és una entitat molt receptiva a rebre el suport de la societat civil: “es pot fer un donatiu, ser voluntari de forma continuada, apadrinar un projecte o fer-se soci”. No cal partir d’una formació prèvia: “qualsevol persona pot ser voluntari i pot ajudar a informar, acollir, fer acció social, treballar amb drets (estrangeria, orientació sexual i identitat de gènere), salut (prevenció i atenció sexual del VIH/SIDA i altres malalties de transmissió sexual), ràdio i mitjans, cooperació internacional, traduccions i publicacions. Tot al servei de les persones en risc d’exclusió social”. Qualsevol ajuda que es pugui oferir és important i fa gran la societat, especialment en la defensa de la no discriminació per raons de raça, origen, categoria social, gènere o orientació sexual.

Les vies de contacte amb l’entitat són el telèfon 93 775 40 99, el correu electrònic info@persovuses.org, o bé el web www.persovuses.org. A més, l’entitat disposa d’un espai d’atenció al barri de Can Carreras, al carrer de Gomis 33, local 7B.

Vicenç Mateu, membre de Persovuses

Xerrades trimestrals a El Foment sobre temàtiques socials

Persovuses també ha arrelat a Martorell amb l’organització al Teatre d’El Foment de diverses conferències sobre temàtiques socials. En els darrers 12 mesos han visitat la població Sor Lucía Caram (Fundació Rosa Oriol) per parlar de la crisi econòmica i la pobresa; Ferran Busquets (Arrels Fundació) i Viqui Molins (Hospital de Campanya i Parròquia de Santa Anna) per referir-se a la gent sense sostre; Marga García (Migra Studium) per divulgar la vulneració de drets als Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) o recentment el periodista Jordi Évole, per parlar del poder dels mitjans de comunicació.