Víctor Amela presenta ‘La filla del Capità Groc’, ambientada en les guerres carlines

1033

El periodista i escriptor Víctor Amela va presentar aquest dimarts a la Biblioteca Martorell el seu darrer llibre La filla del capità groc, premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull 2016. L’acte va ser conduït per la historiadora de l’art Maria Carme Palou, qui va apropar la novel·la als assistents i va compartir dubtes i experiències amb l’autor de l’obra.

La novel·la transcorre al poble del Forcall, a la comarca castellonenca del Maestrat, i s’esdevé durant la primera guerra carlista. El protagonista és Tomás Penarrocha Penarrocha, el Capità Groc, qui es converteix en la pedra angular d’un relat que detalla, mil·límetre a mil·límetre, els detalls del Maestrat i les emocions que s’hi van viure.

L’autor explicava que “tot comença quan aquest home, que aleshores tenia 35 anys, va decidir tornar al seu poble perquè no volia acceptar la derrota dels carlins i pretenia fer la guerra des del Maestrat al govern de Madrid i als lliberals. El seu capità li ho va desaconsellar, però va desobeir i va tornar. A partir d’aquí, explico uns fets que van passar els 3 anys següents”.

Amela va reconèixer que “a La filla del Capità Groc vaig escriure coses que, un cop publicada la novel·la, vaig saber per un historiador expert en les guerres carlines que eren certes”. Va destacar, a més, que “la meva feina és la de posar emoció i imaginació de novel·lista als fets que van succeïr”.

La presentació va comptar amb la presència del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Martorell, Sergi Corral, i va ser una de les més multitudinàries del curs, amb prop d’un centenar de persones a la sala polivalent de la Biblioteca Martorell.