Museus de Martorell organitza dissabte 13 i diumenge 14 de novembre visites teatralitzades gratuïtes a la Farmàcia Bujons. L’activitat coincideix amb els actes de celebració de la Setmana de la Ciència. Les sesions es faran, tant dissabte com diumenge, a les 11.30h, a les 12.15h i a la 13.00h, i serà imprescindible adquirir prèviament els tiquets al web entrades.martorell.cat.

A les habituals representacions teatralitzades a l’Enrajolada Casa Museu Santacana i al Museu Municipal Vicenç Ros, se n’hi afegeix ara una de quasi inèdita a la Farmàcia Bujons, a la plaça de les Hores. I és que, només se n’ha fet una en aquest indret per la Festa del Roser de 2019.

La visita teatralitzada d’aquest cap de setmana és un viatge en el temps del farmacèutic Josep Anton Bujons i Marquès. “A banda d’explicar com funcionava una farmàcia a l’antiguitat i com són ara, ens trobarem aquest personatge sorprenent que és molt més que un farmacùtic. Amb ell podrem entendre la història de la medicina, però també política i cultural, del Martorell de la segona meitat del segle XIX i principis del XX”, avança Gerard Bidegain, encarregat de dinamitzar la visita.

Gerard Bidegain, dinamitzador visita teatralitzada

Les visites teatralitzades són una fórmula que fa una bona colla d’anys que es fan a Martorell. Per Bidegain, “esdevenen una molt bona manera d’atraure cap a aquests espais, plens d’interès, un públic molt transversal, des dels més petits de la casa i fins a la gent més gran”.

Gerard Bidegain, dinamitzador visita teatralitzada

Bidegain ressalta el valor que tenen els diferents espais museístics de Martorell. “No només per al públic autòcton, sinó també per a gent provinent de poblacions veïnes que, d’aquesta manera, poden conèixer una mica millor el nostre poble”. Aquest cop, Bidegain actuarà sol en la visita teatralitzada, tot i que sovint s’acompanya de la Vicky Alvelo i l’Albert González, que completen el repartiment.

Gerard Bidegain, dinamitzador visita teatralitzada

L’antiga Farmàcia Bujons va obrir les seves portes a la plaça de la Vila l’any 1842 i va ser propietat del farmacèutic Josep Antón Bujons i Palau (1856-1874). Tenia l’aspecte de les farmàcies del segle XIX amb totes les parets plenes de pots de vidre amb el nom del productes minerals o vegetals escrits a mà i arrenglerats en les prestatgeries de fusta, així com també pots de ceràmica estil imperi blanc i en forma de copa o cilíndrics.

El ‘cordalier’ o moble frontal principal tenia al capdamunt la inscripció ‘Pharmacia cum natura, ad salutem conspirans‘. El taulell d’estil modernista era decorat grans ovals amb decoració floral al interior. Conservava també els estris del laboratori que estava situat a la rebotiga (morters, balances,receptaris) així com una important biblioteca amb un fons de més de 2000 llibres de farmacia i medicina. Va estar en actiu fins l’any 1957.

L’any 1989 el Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) va promoure’n la restauració i es va obrir al públic com a equipament cultural el 30 d’abril d’aquell any. El posterior deteriorament de l’edifici va fer que s’hagués de tancar el 2003. L’abril de 2016, un cop finalitzades les obres de restauració realitzades per l’Ajuntament de Martorell, actual propietari, l’espai es va recuperar com a seu del CEM i espai de dinamització dels Museus de Martorell.