L’Ajuntament de Martorell, amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha presentat la Guia local per fer front als maltractaments a les persones grans. Una eina basada en la formació i treball en xarxa de professionals de diversos àmbits per a evitar aquestes situacions. Ha estat en el marc de la 1a Jornada sobre prevenció i tractament del maltractament a la gent gran, feta al canal YouTube municipal aquest dijous. Hi han participat un centenar de persones.
L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha donat la benvinguda a la Jornada junt amb la coordinadora de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació, Teresa Llorens. Fonollosa s’ha congratulat de l’elevat seguiment de la sessió i ha recalcat la importància d’abordar aquest tema: “La gent gran és un tresor que hem de protegir. El maltractament d’aquestes persones és el pitjor que ens pot passar”.
Reproductor d'àudioXavier Fonollosa, alcalde de Martorell
Llorens ha explicat per què és tan important l’abordatge transversal del problema: “L’OMS diu que ‘l’edatisme’ és la tercera forma de discriminació de les persones, després del racisme i del sexisme”. I que cal parlar-ne obertament, perquè “és un fenòmen molt ocult”.
Reproductor d'àudioTeresa Llorens, coordinadora d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació
“Només una de cada 24 persones ho denuncia, perquè sovint es genera un suposat marc de confiança entre víctima i maltractador”, ha exposat Pilar Martínez Rodríguez, directora del Programa d’Envelliment Actiu i Autonomia Personal de la Diputació.
Reproductor d'àudioPilar Martínez, directora del Programa d’Envelliment Actiu i Autonomia Personal
Per això, “és importantíssim implementar la Guia, que detecta aquests casos, els avalua i en fa la intervenció, a partir d’una presa de decisions en la que és important que hi siguin quants més professionals millor”, comenta Jordi Muñoz Iranzo, de l’Associació per la investigació del maltractament a les persones grans EIMA-.
Reproductor d'àudioJordi Muñoz, membre d'EIMA
La guia és un document tècnic per formar professionals i agents. Defineix les tipologies de maltractaments i els factors de risc i de protecció; descriu els maltractaments que es poden patir a les institucions; els procediments de treball i circuits d’actuació i els aspectes legals i les mesures a emprendre per a la protecció jurídica de les persones grans, i la protecció de les seves dades. L’edita la Diputació de Barcelona, per donar suport als ajuntaments en la gestió dels casos, planificar i detectar-los bé i intervenir eficientment per facilitar la recuperació dels afectats. Es descarrega a la pàgina web de la Llibreria de la Diputació.
Grup supramunicipal de prevenció i tractament del maltractament
També s’ha presentat el Grup supramunicipal de prevenció i tractament del maltractament. Mercè Civit, vicedegana del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, ha explicat que “és un grup de treball en xarxa format per treballadors socials, educadors, psicopedagogs, ONG’s, associacions i serveis socials”. A Martorell i poblacions veïnes en formen part “l’EAP; els Serveis Socials Bàsics; la Xarxa de Bon Veïnatge; els hospitals de Sant Joan de Déu i del Sagrat Cor; les dues residències públiques -Anoia i Sant Joan de Déu-, el Centre de Salut Mental i la Mútua de Terrassa”.
Reproductor d'àudioMercè Civit, vicedegana del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya
El grup ja ha detectat cinc casos: “dos d’ells estan ja judicialitzats, dos més es troben en situació estable i de l’altre està en ple seguiment”.
La jornada ha inclòs també la conferència ‘Som com tu, eina de sensibilització i promoció del bon tracte a les persones grans als centres residencials’. Ha estat a càrrec de la responsable de DIXIT Girona, Èlia Llinàs, i del gerent de la Fundació Campus Arnau d’Escala, Lluís Marroyo.