Martorell es compromet a posar els drets dels infants al centre de l’acció política

3198
Acte de constitució del Consell d'Infants 2019-2020

L’Ajuntament de Martorell s’adhereix al Dia Universal de la Infància d’Unicef, que es commemora el 20 de novembre, i es compromet a posar els infants al centre de l’agenda política, així com a promoure’n els seus drets. El Ple Municipal de dilluns passat va aprovar per unanimitat una declaració institucional en aquest sentit.

Martorell aposta per fer protagonistes de l’acció política els drets de nenes, nens i adolescents; invertir en salut mental; garantir l’ús segur, responsable i crític de la tecnologia; avançar en escoltar-los de manera real, activa i permanent i abordar la crisi climàtica, tots amb especial repercussió en aquestes edats.

“En el centre de les polítiques locals hi ha d’haver els nens i les nenes, igual que també la gent gran. Haurem d’incidir i treballar-hi molt més perquè en siguin els veritables protagonistes”, destacava l’alcalde Xavier Fonollosa, qui afegia que l’administració local sempre hi ha apostat perquè “no hi ha res més rendible que invertir en el futur”.

Reproductor d'àudio
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

La declaració crida les administracions locals a prendre més mesures, ja que argumenta que infants i adolescents “s’enfronten a múltiples desafiaments, com ara la pobresa, les desigualtats, la crisi climàtica i les conseqüències de la COVID-19”, i que “estan patint situacions molt greus -guerres, sequeres o violència-, en augment des de l’inici de la pandèmia”, expressava la regidora de Participació, Igualtat, Infància, Adolescència i Cooperació, Belén Leiva.

Reproductor d'àudio
Belén Leiva, regidora d'Infància i Joventut

La declaració conté cinc eixos que l’Ajuntament es compromet a complir. El primer és “tenir en compte la infància i l’adolescència en totes les decisions de l’administració i a involucrar totes les àrees de govern local en la promoció dels drets de la infància”.
En segon lloc, s’aposta per destinar recursos que proporcionin més atenció als problemes de trastorns de salut mental.

D’altra banda, els avenços tecnològics provoquen greuges entre els més petits. Per això, s’aposta per “contribuir a que tinguin accés equitatiu a aquests recursos, millorar les seves competències digitals i promoure el desenvolupament d’un entorn digital protector”.

També es busca “enfortir els mecanismes d’escolta real, activa i permanent, i que tinguin una participació transparent, protagònica, representativa, amigable amb retiment de comptes i sensible”.

En darrer terme, relacionat amb el medi ambient, el compromís “a col·laborar en les peticions principals d’UNICEF de reducció d’emissions de CO2; l’augment de la inversió en les mesures per reduir els impactes del canvi climàtic; el reverdiment de les ciutats; l’impuls d’una mobilitat activa i sostenible; la promoció de l’educació ambiental i la inclusió en la presa de decisions sobre el desafiament ambiental”.

Reproductor d'àudio
Belén Leiva, regidora d'Infància i Joventut

La declaració té el suport dels cinc grups municipals. Els regidors Lluís Tomás -PSC-, Laura Ruiz -Movem Martorell-, Víctor de León -ERC- i Juan José Pérez -C’s- van coincidir en la necessitat de prestar més atenció als infants i adolescents.

Reproductor d'àudio
Lluís Tomás, Laura Ruiz, Víctor de León i Juan José Pérez

Martorell, Ciutat Amiga de la Infància

Altres accions municipals al voltant de la infància

Coincidint amb el Dia Internacional dels Drets dels Infants -20 de novembre-, La Regidoria d’Infància i Adolescència de l’Ajuntament organitza diverses activitats i accions. Referit a la declaració recentment aprovada, aquesta es farà arribar a tot el personal dels centres educatius per demanar que la infància es posi al centre en totes les polítiques.

També aquesta setmana, s’ha celebrat l’espectacle de mim ‘Anem passant…’ amb la pallassa MÔ a El Círcol -dimarts-, i dijous i divendres es repartirà a les escoles uns tòtems de cartró amb els 10 drets dels infants, amb dibuixos de l’il·lustrador martorellenc Miquel Àngel Andreu.

Cada classe de P3 a 6è de les escoles locals rebrà una carta de l’alcalde, un punt de llibre per infant amb un dels 10 drets de la Convenció dels Drets dels Infants de Nacions Unides i un joc amb 10 cartells dels 10 Drets dels Infants per a que els treballin a classe. Els cursos de cicle mitjà i superior rebran les propostes d’Unicef per treballar els Drets dels Infants a l’aula.

També es demanarà a les escoles que escullin els nous Consellers del Consell d’Infants d’aquest curs, un per a cada grup bombolla de 4t. Des de la Regidoria s’avança que l’acte presencial de constitució del Consell, amb la presència de les famílies, podria fer-se al primer trimestre de 2022, depenent de la situació pandèmica.

La Regidoria promou el treball al voltant dels Drets dels Infants tot l’any, i enguany, l’acció s’amplia amb la nova activitat del Bosc Màgic de la Infància, al Nadal.