Els locals de restauració de Martorell han encarat el primer cap de setmana amb l’obligatorietat de fer servir el passaport COVID per al consum a l’interior dels locals, electrònicament o amb el document imprès. La seva entrada en vigor es va posposar una setmana a causa del col·lapse en l’aplicació La Meva Salut, un dels llocs des d’on es pot descarregar. La mesura és obligatòria des d’aquest divendres passat i es mantindrà en vigor fins al 9 de desembre, tot i que és previst que la Conselleria de Salut demani ampliar-la dues setmanes més i fer-la coincidir amb l’inici de les festes de Nadal.
El Govern de la Generalitat de Catalunya va proposar aquesta norma després d’implantar-la a l’oci nocturn, coincidint amb el creixement de casos de la sisena onada. Restaurants, gimnasos i residències de gent gran són els llocs on ja és necessari ensenyar aquest document per accedir-hi. Per obtenir-lo, cal comptar amb la pauta de vacunació completa, haver passat la malaltia i poder certificar una prova PCR amb resultat negatiu o tenir una prova de detecció de coronavirus negativa feta en un laboratori autoritzat. Tot, per accedir als locals tancats, mentre que en les terrasses dels locals de restauració no és necessari ensenyar el passaport.
La restauració és l’àmbit que més moviment registra de clients i usuaris, i és on els propietaris han hagut de moure’s a correcuita per adaptar aquesta norma al seu dia a dia. A Martorell conviuen més de 100 locals susceptibles de demanar el passaport COVID i els primers clients han començat a ensenyar-lo per accedir-hi.
Els propietaris dels locals que acullen més públic no han tingut cap dubte en aplicar la norma. Els dispositius mòbils són els seus grans aliats, i és que gràcies a ells tenen l’opció de contrastar el certificat de cada usuari. És el cas del local Dreams, que exigeix als clients aquest document abans de seure per fer la comanda i que valida que compleixen amb la norma. El seu propietari, Juan Carlos Pinzón, explica que no ha suposat un canvi significatiu en el seu dia a dia i creu que “la gent ha acceptat bé el passaport, és una mesura bona abans no s’hagin de limitar horaris o aforaments”.
Reproductor d'àudioJuan Carlos Pinzón (Dreams)
En el cas del restaurant Aqqua, que acull també dinars i sopars multitudinaris, han rebut la norma com a dicatàmen que han de complir. El seu propietari, Jordi Bartés, explica que “no hem de ser flexibles, per part del govern ens obliguen a demanar-lo i nosaltres hem de complir amb la normativa”. Fent un cop d’ull a la temporada de Nadal, admet que la miren amb molta prudència.
Reproductor d'àudioJordi Bartés (Aqqua)
Els dubtes arriben en locals on s’uneixen l’atenció al públic i la compra-venda dels productes, com és el cas de Va de gla. Tot i que té un espai reservat per a la venda i un altre per al consum, el local martorellenc demana el passaport COVID a l’entrada. La seva propietària és Isabel Fernández i exposa que el demanen a l’entrada però opina que la gent “és una mica reàcia” i defensa la restauració, “no som el problema”.
Reproductor d'àudioIsabel Fernández (Va de Gla)
Pel que fa als clients, són els qui ho tenen més clar. N’hi ha els que duen el passaport imprès en paper, els qui el preparen al mòbil i aquells que no el tenen i prefereixen consumir a les terrasses, on no és obligatòria aquesta norma. En el cas de Montserrat Ribé i Joan Fa diuen que no els suposa cap inconvenient ensenyar-lo abans de seure, “ja és un document més, és la nostra obligació ensenyar-lo”.
Reproductor d'àudioJoan Fa i Montserrat Ribé, clients
El passaport COVID pot descarregar-se des de l’aplicació La Meva Salut i també des del lloc web vacunacovidsalut.cat. L’Ajuntament de Martorell ha posat en marxa un servei d’ajuda per obtenir-lo, amb la voluntat d’ajudar a descarregar-se’l a aquelles persones que tinguin dificultats per fer-ho.
El servei s’ofereix a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) (c/ Mur, 61) de dilluns a dijous, de 8.00 a 18.00h, i divendres, de 8.00 a 14.00h. També al Centre Integral d’Esport i Salut (CIES) (c/Gelida s/n), al Complex Educatiu (c/Josep Tarradellas, 11), i a l’Oficina del Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones de Martorell (PMSAPM) (plç. de la Vila, 27), de dilluns a dijous, de 9.30 a 13.00h i de 16.30 a 19.15h, i divendres, de 9.30 a 13.30h.