L’Hospital Sagrat Cor celebra les VIII Jornades de rehabilitació en salut mental

1493

Durant dos dies l’Hospital Sagrat Cor de Martorell promou les VIII Jornades de rehabilitació en salut mental al Centre Cultural on es debat si el pensament de la recuperació ha sortit del seu àmbit teòric i s’ha pogut integrar en l’organització i l’assistència dels serveis. En l’acte inaugural, el doctor José Antonio Larraz ha reinvindicat que la rehabilitació psicosocial té com a objectiu “recuperar a persones”.

Una vuitantena de professionals participen en les VIII Jornades de rehabilitació en salut mental. En l’obertura, el doctor Larraz ha explicat que “rehabilitació psicosocial és una disciplina jove que ha patit canvis substancials en pocs anys. Hem d’estar repensant per adaptar-nos als canvis i ara estem en la fase de recuperació. L’objectiu fonamental és l’atenció a les persones i recuperar-la com a persona i no pas com a malalt”.

En l’acte inaugural hi ha assistit la regidora de Cultura i Joventut en funcions de l’Ajuntament de Martorell, Cristina Dalmau.

Deu xerrades temàtiques

José Leal, psicòleg clínic i psicoanalista, ha fet la conferència inaugural dedicada a la integració dels diferents discursos sobre rehabilitació en salut mental. Les jornades s’han dividit en tres taules de debat: intervenció en rehabilitació i evidència científica; des de l’experiència i altres maneres de fer.

Durant les jornades es presenten fins a deu xerrades temàtiques, cinc dijous: Tractaments basats en l’evidència en rehabilitació psicosocial, a càrrec de Lídia Ugas; La recuperació: Liberman i la vida, d’Oti Arenas; Relats de recuperació, a càrrec Xevi Franquesa; Refent l’autonomia des de les Llars d’Inclusió de la Fundació Busquets de Terrassa, amb Pep Martí i Merche Nivela i Foc en aquestes cendres. Rehabilitar des de l’Espiritualitat, amb Roberto Narvaiz.

Finalment, divendres es presenten les cinc darreres: És possible ser esquizofrènic i estar preservat a nivell neurocognitiu i a nivell de cognició social?, d’Ana Moreno; Midfulness i transtorn mental greu. Desmuntant mites, de Xavier Reig; Experiència a Osona d’un programa d’intervenció en salut mental i drogodependències, a càrrec de Montse Colom; Obertament: l’experiència pròpia com estratègia de lluita contra l’estigma, amb Alba Fernández i Yolanda Sevilla i La recuperació: moviment, concepte, model, procés,…?, amb Tina Ureña.