Eduard Pujol torna a la televisió per presentar des de dissabte ‘El fax de 8tv’

817
Eduard Pujol

El periodista martorellenc Eduard Pujol iniciarà una nova etapa als mitjans de comunicació aquest setembre presentant el programa El fax de 8tv a la cadena privada, junt amb Elisabet Cortiles. Cada dissabte a partir del 17 de setembre, des de les 21.45h, Pujol tornarà a la primera fila televisiva i als mitjans de comunicació, després d’un temps dedicat al món de la política, en un programa on repassarà l’actualitat i en farà opinió, i que no amaga que pretén ser el successor del desaparegut FAQS de TV3.

Eduard, torna a la primera línia d’un programa televisiu després d’uns quants anys de parèntesi. Això genera més nervis de cara a l’estrena?

Són dies de nervis, de donar moltes voltes a tot, d’intentar visualitzar el plató, els convidats, el ritme, el to del programa…Sí que és veritat que he estat uns anys apartat de la televisió per decisions polítiques, però cal dir que entre l’últim programa informatiu dels migdies que vaig editar i presentar a BarçaTV i fins avui he estat la major part del temps fent ràdio, dedicat a la direcció de RAC1 durant set anys.

Però podríem dir que són mitjans molt diferents, oi?

Sí, són llenguatges, codis i projectes diferents. És molt diferent presentar un informatiu de televisió al canal oficial del Barça a dirigir una cadena de ràdio de l’envergadura de RAC1 amb la transcendència que hi té cada paraula i cada mot de l’entrevistat. I ara és un repte agafar un format tipus FAQS de TV3 i portar-lo a una televisió privada on hi ha menys mitjans com és 8tv, però on alhora hi ha una qualitat i una característica positiva: la capacitat de repreguntar i de fer-ho sense pensar en cap condicionant polític.

Ha posat de relleu aquesta declaració d’intencions del nou programa: ser un nou FAQS. Hi haurà molts paral·lelismes?

L’aire respirarà FAQS, i això no ho hem amagat. Tot això amb el nostre to, amb les particularitats de la direcció i la presentació, perquè la Cristina Puig no és l’Eduard Pujol; l’Eduard Pujol no és l’Elisabet Cortiles; la Cortiles no és la Cristina Puig ni la Laura Rosel…Cadascú és cadascú, però busquem l’entrevista i volem convertir la paraula en un espectacle. I d’això no ens n’amaguem.

De moment no han transcendit massa coses del programa. Què ens en pot dir?

Són dies de molts retocs. Estem en aquella fase en la que estàs acabant la casa i el més potent ja s’ha fet: l’estructura i les bigues de formigó, la part que fa que una casa aguanti o no. I arriba un dia en el que vas a la casa de ceràmiques per triar una rajoleta per al quarto de bany i gairebé fins el dia que no te la instal·la el paleta encara estàs rumiant si serà aquella peça blanca o si vols una sanefa. Estem en això, i no puc amagar-ho, ho dic tal qual: són dies de molts detalls i d’anar tancant presències i convidats, i això ho desvetllarem el dia 17.

Presentaràs ‘El fax de 8tv’ junt amb l’Elisabet Cortiles. Heu sabut generar aquesta connexió necessària entre tots dos de cara al programa?

Jo a l’Elisabet l’he admirada molt sempre, vam coincidir a BarçaTV quan jo n’era director i ella havia arribat de la mà del Vicent Sanchis. Va començar presentant un programa que es deia Quadrat Verd i després li vaig donar tota la llibertat del món per fer altres registres, com ara el Barça Notícies. A més, l’Elisabet té una trajectòria individual molt notòria al marge dels mitjans d’aquí, perquè va ser una estrella de la televisió a Colòmbia, en un programa que es deia Los Informantes, on va seduir i triomfar de manera molt notable. Avui torna a Catalunya després de treballar a Andorra, l’hem vista treballar a TV3 i crec que hi ha el punt de complicitat i de coneixença per compenetrar-nos bé i poder-nos ajudar l’un a l’altre, que és la virtut de treballar en xarxa com serà el cas a 8tv.

Eduard Pujol i Elisabet Cortiles

Després de tants anys d’experiència als mitjans, li queda encara aquell nerviosisme previ a que s’encengui el pilot vermell?

Saps què passa, que jo sóc molt ‘Manolete’, un torero que un dia tenia una gran tarda i un altre dia en tenia una d’espessa, i com que m’ho conec i m’ha passat més d’un cop a la vida, necessito estar sempre molt concentrat i no em serveixen aquests moments de pensar que pot ser fàcil. No hi ha res fàcil a la vida, que està plena de novetats que ens estressen i que ens posen a prova. I als mitjans també. Sempre has de tenir el cap despert i concentrat i saber molt bé el que tens entre mans. I un programa de debat i d’anàlisi política, que busca el titular perquè l’endemà la gent en parli a l’hora de dinar, és una responsabilitat que entomo molt feliç. Però és una responsabilitat que necessita de tota la concentració del món.

Una de les tertulianes del programa serà la Pilar Rahola. Un factor que pot ser decisiu per a una bona audiència?

A la Pilar Rahola no la descobriré ara. És una màquina, una bèstia televisiva i radiofònica, i tenim la sort que participa del programa. I a l’hora de plantejar-li com hi participa, jo li he estat molt clar i li he dit en to “cruyffista”: Rahola, surt i disfruta!. Com més Rahola i com més Rahola desbocada, en el bon sentit de mostrar totes les seves arestes i cares polièdriques, millor per al telespectador i pel programa.

Al llarg de la seva trajectòria periodística ha treballat a SER Lleida; a Catalunya Ràdio; a BarçaTV com a director; a RAC1 dirigint la cadena entre el 2010 i el 2017…però les seves primeres passes van ser aquí, a Ràdio Martorell. Quin record en té?

Doncs del Manolo Garrido i de l’Assumpta Mera, que em van patir, em van ajudar, em van acompanyar i em fer créixer. Per tant, el meu agraïment especial i infinit per a tots dos, perquè eren amb qui mantenia més relació en el dia a dia. M’agradaria dir que, quan marxes d’un lloc com aquest i voles, sempre hi ha un punt de dubte: si t’hi acostes massa sembla que vinguis a explicar que les coses et van molt bé i que què feu aquí; i si no t’hi acostes massa, pot semblar que els hagis oblidat. T’asseguro que no he oblidat mai el meu pas per Ràdio Martorell, i que sense aquell aprenentatge diari, especialment als informatius, evidentment no hauria fet el que després he pogut fer.