L’Ajuntament de Martorell, en coordinació amb el Servei de Control de Mosquits (SCM), posa en coneixement una nova campanya per frenar la proliferació del mosquit tigre. És ‘Ajuda’ns a deixar sec el mosquit tigre’ i consciencia la població per prendre mesures a casa. Se centra en desaconsellar deixar recipients plens d’aigua a terrasses i jardins, i fer córrer l’aigua acumulada en estructures exteriors fixes.
El control del mosquit tigre és molt important per evitar-ne l’expansió. Una responsabilitat compartida entre particulars -per mantenir la salubritat a les seves finques i espais privats- i ajuntaments, encarregats de fer control de plagues a l’espai públic i d’informar.
L’Ajuntament de Martorell fa més de vint anys que manté un conveni amb el SCM. D’una banda, difon la campanya i ja ha embustiat més d’un miler de cases unifamiliars amb el targetó informatiu de les mesures a seguir. De l’altra “fent un tractament plaguidida anual als embornals del clavegueram, on es poden acumular larves”, comenta la tècnica de Medi Ambient de l’Ajuntament, Glòria Carrera.
Reproductor d'àudioGlòria Carrera, tècnica de Medi Ambient de l'Ajuntament
El targetó inclou dues mesures de prevenció a casa. Una és buidar setmanalment l’aigua acumulada als recipients de terrasses i jardins o guardant-los cap per avall. Carrera recomana “retirar de la intempèrie els plats de sota dels testos, regadores, pots, galledes, joguines i qualsevol altre objecte que pugui retenir aigua”.
A més, cal “renovar setmanalment l’aigua d’espais on no es pugui evitar la seva acumulació en ser fixes i a la intempèrie: desaigües i filtres de piscines”. La majoria de desguassos de pati o piscina tenen un sifó a sota que acumula aigua per evitar males olors des del clavegueram. Aquesta aigua es converteix en un focus de cria.
Reproductor d'àudioGlòria Carrera, tècnica de Medi Ambient de l'Ajuntament
En només cinc dies, els ous es converteixen en larves i aquestes en mosquits, la meitat dels quals seran femelles que picaran en un radi d’acció de desenes de metres. Cada mosquit tigre femella, gràcies a la nostra sang, pot pondre 80 ous, que en una setmana seran mosquits adults. Aquestes accions senzilles repercutiran en un alleujament a casa i a l’entorn “ja que el mosquit tigre té un radi d’acció d’uns 400 metres”.
Reproductor d'àudioGlòria Carrera, tècnica de Medi Ambient de l'Ajuntament
Un insecte que tenim a casa des de 2005
El 2005 va arribar el mosquit tigre a la comarca i ja s’hi ha instal·lat definitivament, fent-se notori amb la calor, de maig a novembre. A diferència dels mosquits comuns, el tigre pica de dia i es reprodueix en petites quantitats d’aigua acumulades en recipients que es guarden a l’exterior com plats de sota els testos, gerros, regadores, galledes, pots, cendrers, pneumàtics, joguines, ornaments, etc.
L’SCM actua des de 1983 a l’àmbit públic realitzant milers d’intervencions l’any contra les larves dels mosquits autòctons, principalment en medi natural i en canals rurals, encara que també en àmbits urbans. I des de que hi ha mosquit tigre s’ocupa de tractar amb plaguicides els punts de cria que hi pugui haver a l’àmbit públic, especialment els embornals de clavegueram. També presten serveis d’inspecció i d’informació a domicili en cas que el ciutadà no detecti els focus de cria.
Podeu sol·licitar aquest servei contactant amb l’Ajuntament (93 775 34 34 mambient@martorell.cat) o al web https://www.elbaixllobregat.net/mosquitigre/ on a més a més podreu descarregar-vos fotografies i exemples de punt de cria.