El 9è Pont a les Arts Sonores (PAS) de Martorell va abaixar la persiana el dissabte passat amb uns registres molt elevats d’assistència. La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament va xifrar en 9.000 el número d’espectadors als concerts celebrats durant tres caps de setmana de juliol al voltant del pont del Diable. El festival es prepara ara per celebrar, l’any vinent, la seva primera dècada d’existència.
L’actuació de l’organista austríac Raphael Wressnig i la cantant Gisele Jackson (dia 15) va ser la més seguida, amb prop de 1.800 persones a l’amfiteatre de la font de l’Eudó. La va seguir l’actuació del dissabte 22 -la darrera del festival- amb els catalans Hip Horns Brass Collective i la seva fusió de jazz amb música moderna (brass), que van aplegar-ne 1.300.
El duet Andrea Motis-Marco Mezquida (dia 8) i l’actuació de la peruana Susana Baca (dia 14) van assolir els 1.200 oients cadascun. En global, en el conjunt dels 7 espectacles programats, es va superar la barrera dels mil assistents de mitjana.
Pel que fa als tres espectacles del PetitPAS dels dissabtes al vespre per a un públic més familiar, van reunir uns 1.500 visitants en total, entre grans i petits.
“Fem valoració prou positiva. Els 9.000 espectadors assolits enguany demostren que el PAS segueix consolidat, no només a Martorell, sinó també a tota la comarca i que, per tant, és un festival de referència”, afirma el regidor de Cultura, Sergi Corral:
Reproductor d'àudioSergi Corral, regidor de Cultura de l'Ajuntament
Des de la Regidoria, i junt amb les opinions que els arriben per part dels espectadors, ja es treballa en l’edició de l’any vinent, que serà especial: el desè aniversari del festival.
Reproductor d'àudioSergi Corral, regidor de Cultura de l'Ajuntament
Apropar música de qualitat per a tothom
El 9è PAS va combinar actuacions protagonitzades per joves artistes emergents amb d’altres de consolidats i amb dilatada trajectòria musical. Per l’Ajuntament és una oferta que apropa aquests sons i artistes, internacionals i de casa, de manera gratuïta a tothom, amenitzant així les caloroses vesprades de juliol en un marc espectacular i emblemàtic.
“La programació ha estat bastant especial i potser amb un caire més tranquil que en d’altres edicions. Sempre mirem que sigui de qualitat, i així ha estat. I també variada, tant en clau catalana com internacional. I per descomptat, que sorprengui”. No en va, diu Corral, el PAS “porta un ventall de gent que potser no aniria a Barcelona a escoltar aquests estils de música pagant. Oferir-la de franc a Martorell és una manera de donar a conèixer nous estils, nous grups i nova música”.
Reproductor d'àudioSergi Corral, regidor de Cultura de l'Ajuntament
El jazz n’ha estat el gran fil conductor, tot i que sovint aquest estil s’ha fusionat amb altres ritmes –soul, blues, flamenc, llatins, africans-. Prova d’això ha estat la presència d’artistes del Perú, Senegal, Àustria, Itàlia i els Estats Units.
I també hi han lluït entitats de Martorell, com l’Escola Municipal de Música -amb l’actuació d’alguns dels seus combos- o la Coral Ars Nova, que va estrenar el musical Els Miserables en l’única proposta de pagament, feta al teatre d’El Progrés.