Els nens i nenes de Martorell reclamen més entorns segurs i atenció al manifest del Dia dels Drets dels Infants

760
2a Fira del Joc i la Cooperació

Amb motiu de la 2a edició de la Fira del Joc i la Cooperació, els membres del Consell d’Infants de Martorell han llegit aquesta tarda el manifest del Dia Internacional dels Drets dels Infants (20 de novembre), a la plaça de la Vila. Enguany, el discurs s’ha centrat en la reivindicació de dos drets bàsics dels infants i adolescents: viure en entorns segurs, protegits i nets, i ser escoltats i entesos. A l’acte també hi han participat l’alcalde Xavier Fonollosa; la regidora d’Igualtat, Infància i Adolescència, Belén Leiva, i la regidora de Teixit Associatiu, Cooperació i Participació, Àngels Sòria.

Al manifest, els nens i nenes han parlat sobre els llocs on se senten protegits, “ens sentim segurs amb la família, perquè hi tenim confiança, ens cuiden i ens donen felicitat; amb els amics i amigues perquè estem tranquils i còmodes; a l’escola perquè els professors ens ajuden i hi tenim els amics; amb les persones que ens estimen i quan ens sentim feliços; en espais públics com ara els parcs perquè podem estar amb els amics i amigues; en espais esportius com el Cruyff Court, el Skate Park, el camp de futbol o la pista d’atletisme perquè són a l’aire lliure, però a la vegada són espais controlats, i al Consell d’Infants”.

Així, també s’han referit als indrets que els fan sentir insegurs, com són “els llocs on no coneixem a ningú, on no hi ha prou llum, els llocs tancats, i les aglomeracions de gent”.

A continuació, s’han compromès a “garantir a Martorell els drets a sentir-nos protegits i escoltats”. Amb aquesta finalitat, han proposat “posar més il·luminació als carrers; conèixer els veïns, perquè així hi pots confiar; tenir més serveis públics i botigues on poder anar a demanar ajuda en cas que ens passi alguna cosa, i decorar els carrers i els espais, perquè les coses boniques ens fan sentir bé i ens donen tranquil·litat”.

Reproductor d'àudio
Membres del Consell d'Infants de Martorell

En acabar, la regidora Àngels Sòria ha donat pas al grup de membres del Consell d’Infants que han llegit les respostes dels nens i nenes participants en projectes de cooperació d’entitats locals a Angola, Moçambic, Bolívia i Índia.

“Infants i adolescents de l’Orfenat de Kudielela de les Mercedàries Missioneres a Malanje, Angola: El Lourenço, el Toní, el Kim, el Mauro, el Matheus, el Luisiño, el Cándido, el Mendoza i el Tino han explicat que els dona confiança i se senten bé i segurs a la Llar de Kudielela, on viuen. Els més grans se senten escoltats per les monges que s’encarreguen de l’orfenat i pels seus germans, la resta de nens que viuen a la Llar. Els més petits, a més de sentir-se escoltats per les monges i els seus germans, també se senten escoltats i protegits a l’escola”.

Així, també han tingut veu les nenes de l’orfenat de les Mercedàries Missioneres a Katembe, a Moçambic, i els infants del centre Kurmi a El Alto, Bolívia, un projecte de l’associació Amics de Fundase-Bolívia. Després, els ha arribat el torn als nens i nenes dels centres de reforç del Projecte Laia de l’associació Verandangal Sangam al sud de l’Índia i, per últim, a en Christo, un infants atès en un dels projectes d’Ocularis Associació a Moçambic.

Reproductor d'àudio
Membres del Consell d'Infants de Martorell

La lectura del Manifest, ha estat amb motiu de la 2a Fira del Joc i la Cooperació que s’ha dut a terme durant tot el matí i continuarà a la tarda, englobant moltes activitats per a tota la família amb tallers, exposicions, espectacles i actuacions.

La jornada ha començat al matí amb els jocs gegants, tallers i parades d’entitats locals de cooperació i d’Infància, entre la plaça de la Vila i la plaça de l’Església en què hi han participat Assotea, l’ONG Mans Mercedàries, Ocularis Associació, Vedanthangal Sagam, Amics de Fundase-Bolívia, Fem Vila Wontanara Bcn i Creu Roja. A més, també s’ha dut a terme la creació del Mural Gegant de les Ciutats Amigues de la Infància d’Unicef, i l’exposició dels treballs dels alumnes d’arts i cultura del programa ‘Martorell 360’.

També a la plaça de la Vila hi ha hagut l’Espai d’Esport Educatiu 360, on els assistents han pogut jugar amb joguines tradicionals i de diversos indrets del món. Dins de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, la Regidoria de Medi Ambient ha organitzat a la plaça de l’Església, jocs i scape room sobre el reciclatge i els envasos.

A El Círcol, s’ha habilitat un espai de jocs de construcció i espai de llum per a la petita infància de 0 a 3 anys, i s’ha inaugurat l’exposició La guerra no és un joc d’infants, de la Creu Roja, que es podrà veure fins al 26 de novembre.

Quant a espectacles i actuacions, s’ha dut a terme la funció inclusiva Els Drets dels Infants, amb la Petra, a la Casa de la Cultura de la Vila, i a la plaça de la Vila, l’associació cultural Renacer Boliviano ha mostrat els balls bolivians tradicionals, amb el vestuari i les coreografies actualitzades. Més tard, li ha arribat el torn a l’espectacle Màgic Clown, amb la companyia d’animació infantil La Pantomima, i com a cloenda de la jornada, la Fundació Arc de Sant Martí durà a terme el seu festival benèfic anual, aquesta nit a la Nau 2 de Ca n’Oliveres.