La mascareta torna a ser obligatòria a centres sanitaris i sociosanitaris

656

Des d’aquest dilluns, la mascareta torna a ser obligatòria a tots els centres sanitaris de Catalunya, davant l’increment de contagis de virus respiratoris com refredats, grip i Covid. El govern de la Generalitat va prendre la decisió el passat divendres 5 de gener i avui ha entrat en vigor. La mesura afecta els centres d’atenció primària, els hospitals i els centres sociosanitaris. De moment, les farmàcies i les residències en queden fora, però als espais on conviu gent gran es recomana també portar mascareta.

Només han passat sis mesos des que el 5 de juliol del 2023 es va publicar al BOE l’acord ministerial perquè la mascareta deixés de ser obligatòria a centres sanitaris i sociosanitaris i farmàcies. Una mesura que es va imposar al principi de la pandèmia.

La incidència de la grip s’ha triplicat a Catalunya en les últimes quatre setmanes i ara és de 153 casos per 100.000 habitants. La incidència del conjunt de les infeccions respiratòries agudes se situa, ara mateix, en 845 afectats per 100.000 habitants i s’han registrat 66.565 casos.

Crida a vacunar-se contra la grip i la Covid

Tot i l’elevada incidència de casos, les xifres de vacunació d’aquest hivern són de les més baixes dels últims anys. El Departament de Salut fa una crida a vacunar-se contra la grip i la Covid a tots aquells que encara no ho hagin fet per ajudar a descongestionar els CAP i els hospitals. Salut insisteix que és important fer-ho abans que s’arribi al pic de contagis, que estimen podria arribar aquesta setmana o la vinent.

La campanya de vacunació conjunta contra la grip i la Covid va començar el 16 d’octubre per a les persones de 60 anys i més. Aquest any, a més s’ha posat en marxa la vacunació antigripal a la població infantil sana de 6 a 59 mesos amb una única dosi injectable. També és tetravalent com la dels adults i amb la mateixa composició, però adaptada amb indicacions per a l’edat. També per primer cop es recomana la vacunació antigripal en persones fumadores.

La resta de col·lectius als quals es recomana la vacunació són persones amb condicions de risc (entre elles els problemes de salut crònics i l’obesitat), dones embarassades, persones amb immunosupressió, professionals sanitaris i sociosanitaris i altres serveis essencials i crítics, recordava Fran Gómez, infermer del CAP Martorell.

Reproductor d'àudio
Fran Gómez, infermer CAP Martorell

El passat 26 de setembre, Salut va iniciar la campanya tradicional de vacunació de tardor entre les persones que viuen a residències de gent gran, les que reben atenció domiciliària i altres persones institucionalitzades. La població que viu a residències de persones grans o altres institucions rep l’administració de les vacunes en el centre residencial.

Sílvia Ruiz, infermera del CAP Martorell, indicava que per a la resta de col·lectius, les vacunes s’administren als CAP de referència o als punts de vacunació habilitats. En el cas de Martorell al CAP de Buenos Aires. La vacunació al CAP de referència sempre es realitza amb cita. Per demanar-la es pot fer a través de La Meva Salut, a l’apartat de ‘Cites’, ‘Cites i consultes d’atenció primària’, ‘Vacunació’. Al web de programació o directament al CAP de Martorell trucant al 93 775 51 03.

Reproductor d'àudio
Sílvia Ruiz, infermera CAP Martorell

Per a l’actual campanya 2023-2024, s’han adquirit un total de 1.715.000 dosis antigripals a tot Catalunya que suposen 110.200 dosis addicionals respecte a la campanya de l’any passat. La vacunació contra la Covid en la població indicada es recomana independentment del nombre de dosis rebudes (inclús cap dosi prèvia). Però s’ha de mantenir un interval d’un mínim de tres mesos des de la darrera dosi o des de la darrera infecció. Es recomana administrar-ne una única dosi, excepte per a casos especials.