El 8M reclama acabar amb la bretxa salarial i la precarització laboral, i la corresponsabilitat en les cures

780

Avui és 8 de març, Dia Internacional de les Dones. A les 12.00h, s’ha fet la lectura del manifest institucional, consensuat per la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis. Ha anat a càrrec de la regidora d’Igualtat, Remedios Márquez, amb l’acompanyament musical de Kiko Valín, professor de l’Escola Municipal de Música. També s’ha fet lectura conjunta d’un poema amb el suport de dones diverses i una actuació cantada a càrrec de Marta Víctor, alumna de l’Escola Municipal de Música.

Com cada 8 de març, les dones de tot el món reivindiquen els drets socials, polítics i econòmics i la igualtat efectiva entre dones i homes. Dret a la igualtat en tots els àmbits de la vida personal, social i professional. A través del manifest, s’ha denunciat la bretxa salarial i la precarització laboral que pateixen les dones, i s’ha reclamat la corresponsabilitat en les tasques de cura. També s’ha fet un clam per l’eradicació de les violències masclistes i per eliminar els estereotips. Un canvi de paradigma amb la mirada posada en la plena igualtat d’oportunitats entre homes i dones.

“Des del món local hem ser motor per a construir aquesta igualtat efectiva entre homes i dones i posar l’educació al centre de l’agenda política. Defensem una educació pública, laica, inclusiva i feminista que faci créixer lliures nenes i nens. Hem d’educar els nostres infants en els valors de la igualtat de gènere i posar en valor la lluita feminista i la perspectiva de gènere des dels primers trams educatius fins a la universitat”, ha expressat la regidora.

Els governs locals “volem posar en valor els avenços assolits els darrers anys en l’àmbit de la igualtat, però hem de continuar esforçant-nos per incorporar la mirada de gènere en les polítiques públiques. Cal aplicar aquesta mirada a tots els projectes de recuperació i protecció social al nostre abast durant els pròxims anys, a fi que s’aconsegueixi una veritable corresponsabilitat paritària que reforci de manera definitiva el fonament i l’efectivitat de tots els nostres drets”.

També amb motiu del Dia Internacional de les Dones, aquesta tarda es fa la presentació de la novel·la Maria de la martorellenca Maria Lluïsa Navarro, a les 17.30h, a la Biblioteca Francesc Pujols. Es comptarà amb la participació de la Coral del Barri Rosanes dirigida per Alba Bohigas. Una novel·la protagonitzada per dues dones que es retroben després de trenta anys. Recorden el passat, les vivències, el pas del temps i valoren el que vol dir la paraula amistat.

L’Associació ASSOTEA organitza un taller de mandales energètics demà dissabte al Centre Cultural. A través de la creació de mandales i d’una manera divertida i educativa, exploraran l’expressió artística i la connexió amb la pròpia energia interior. Serà una experiència enriquidora i creativa per a totes les edats. Els participants s’emportaran els seus propis mandales carregats de significat i marxaran amb una comprensió més profunda de com els colors i les formes poden influir en el seu benestar emocional. Es faran dos torns, d’11.00h a 13.00h, per a totes les edats; i de 18.00h a 20.00h, per a nens i nenes des de 6 anys. Preu activitat: 3 euros. Imprescindible reserva prèvia a atencion@assotea.cat.

I a les 18.00h, també dissabte al Centre Cultural, ASSOTEA organitza la taula rodona ‘Vides silenciades, vides invisibles: Dones autistes empoderades’. El poder de la conversa i la importància de donar veu a les que han estat silenciades durant molt de temps. Col·loqui amb dones autistes per donar visibilitat i que reconeixement de la seva valuosa aportació a la societat. Hi intervindran Raquel Montllor, Montse Manresa i Elis Escudé. Moderarà la taula la periodista de Ràdio Martorell Cèlia Chulià.

Tant demà com diumenge, dins els actes del 8M, es farà l’itinerari urbà ‘Martorell, Femení plural’, organitzat per Museus de Martorell. Amb aquest itinerari per la Vila ens conviden a descobrir una cartografia, fins ara silenciada, però repleta d’espais on la presència, les experiències i les actuacions de les dones martorellenques del passat han estat decisives en la transformació social, política, econòmica i cultural del nostre municipi.

Durant el recorregut reivindicaran el llegat d’aquelles dones (pageses, artesanes, bruixes, reines, obreres, dides, minyones, mestres, activistes polítiques, religioses o senyores feudals) que han contribuït a teixir la història de Martorell. El punt de sortida, tots dos dies, serà a les 11.00h, des del portal d’Anoia.