Realitzada la 14a edició del Mercat d’Intercanvi i Segona Mà, la fita per allargar la vida útil dels objectes

1426
14a edició del Mercat d'Intercanvi i 2a Mà

Uns 95 paradistes s’han aplegat a la rambla de les Bòbiles aquest matí per participar de la 14a edició del Mercat d’Intercanvi i de Segona Mà, organitzat per la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament. Als estands s’han pogut trobar objectes de tota mena, com són roba, joguines o llibres, a baix preu, per tal d’intentar allargar la seva vida útil. Així, com a novetat, en aquesta edició del Mercat, un dels estants s’ha destinat a presentar una cuina parabòlica, que té l’objectiu de promoure una font d’energia alternativa, com és la solar.

El Mercat d’Intercanvi de Martorell se celebra dues vegades a l’any: a la tardor, durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, i a la primavera, que es fa coincidir amb el Dia Mundial del Medi Ambient. En aquesta ocasió, el Mercat ha estat “tot un èxit, tant de parades com d’afluència de gent”, tal com ha valorat Glòria Carrera, tècnica de Medi Ambient de l’Ajuntament. “A diferència del d’altres poblacions, a Martorell aquest mercat està molt adreçat a les famílies, per tal de cedir-los un espai per desprendre’s de totes les coses que tenen a casa”.

Reproductor d'àudio
Glòria Carrera, tècnica de Medi Ambient de l'Ajuntament

L’esdeveniment és una bona manera de sumar-se a l’economia circular, donant un bon ús a objectes que tenim a casa i que no utilitzem, però que encara estan en bon estat i que poden tenir molta vida. Així, s’han pogut trobar objectes de tota mena, com per exemple “jocs de taula, col·leccions de CD de música clàssica i del National Geographic, llibres, teclats d’ordinador, etc.”, tal com ha afirmat Ricardo León, un dels paradistes que s’hi ha volgut sumar al Mercat.

Reproductor d'àudio
Ricardo León, paradista

Per la seva banda, Marga Navarro fa cinc anys que hi participa venent-hi roba, i aquest any “hem convençut el nostre fill per intercanviar les seves joguines, i així, fer espai per comprar la Nintendo, que és el que desitja ara. Si les coses estan en bon estat, i altra gent les pot aprofitar, és la millor forma per desprendre’s d’elles”.

Així, Navarro ha assenyalat que amb aquestes activitats “es fa poble, i això és molt important, sobretot amb aquests temps on prevalen les xarxes socials”. “Més que per vendre, el Mercat d’Intercanvi de Martorell m’agrada perquè és una estona de socialització molt agradable”.

Reproductor d'àudio
Marga Navarro, paradista

Montserrat Gili, veïna del barri de la Vila, s’hi ha sumat enguany per primer cop al Mercat d’Intercanvi i ha assenyalat que “és una molt bona iniciativa per part de l’Ajuntament, perquè tots tenim moltes coses a casa que sap greu tirar-les, i tot i que no les gastem nosaltres, potser algú les pot aprofitar”. “A la nostra parada oferim roba, mocadors de coll, penjarolls, algun peluix, bosses de mà i altres coses de casa. Si em va bé, al novembre hi tornarem”.

Reproductor d'àudio
Montserrat Gili, paradista

Isabel Cervigon, per la seva part, a banda de la paradeta amb “tot de roba, llibres, i bijuteria de segona mà”, ha aprofitat l’aparador per presentar els ‘Tocanassos’, “uns ninos fets amb material reciclat, de forma artesanal. Són bruixes, follets i altres personatges de la imaginació, personalitzats”. “És la primera vegada que participem i ens ha agradat molt, la gent és molt maca i l’ambient és fantàstic”.

Reproductor d'àudio
Isabel Cervigon, paradista

Novetat al Mercat d’Intercanvi: una cuina parabòlica

Com a novetat, el Mercat d’aquest matí ha comptat amb la instal·lació d’una cuina solar, amb el suport de la Diputació de Barcelona. Es tracta d’un estri que permet cuinar amb l’energia calorífica del Sol, basat en la concentració de raigs solars en un punt per mitjà d’un dispositiu d’esfera parabòlica. En aquest punt se situa una cassola o paella, on es du a terme la cocció dels aliments.

14a edició del Mercat d'Intercanvi i 2a Mà

L’educadora ambiental, Alba Pérez, ha estat informant al llarg del matí a tothom sobre l’ús d’aquesta cuina, amb l’objectiu de donar a conèixer una font d’energia alternativa, com és la solar, i els seus avantatges ambientals. “Hi ha una antena parabòlica feta d’alumini, on tots els rajos del sol reboten i es concentren al centre. En aquest punt tenim una olla de color negre perquè s’acabi d’absorbir tota aquesta energia calorífica i que s’escalfi el que hi ha a dins, en aquest cas, xocolata”, ha explicat.

Reproductor d'àudio
Alba Pérez, educadora ambiental

Amb tot plegat, aquesta 14a edició del Mercat d’Intercanvi ha suposat una oportunitat per aprendre noves formes de fer, molt més encarades a cuidar el nostre Medi Ambient.