Activitats per promocionar les virtuts de l’alletament a la Setmana de la Lactància

43

La Setmana de la Lactància Materna 2024 és una iniciativa organitzada per la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) amb l’objectiu de promoure la importància de la lactància materna, oferint informació i suport a mares i famílies en relació amb aquest aspecte essencial per a la salut i el benestar dels més petits.

Enguany, la Setmana de la Lactància, que inclou totes les poblacions de l’àrea d’influència de l’hospital, se celebrarà del 21 al 25 d’octubre. Per donar més visibilitat a l’alletament matern, la FHSJDM, juntament amb l’ASSIR i els EAP Baix Llobregat Centre i Nord – Gerència d’Atenció Primària a la Comunitat Baix Llobregat i amb el suport dels Ajuntaments del Baix Llobregat Nord, s’uneixen de nou per a promoure la lactància materna. L’acte inaugural se celebrarà a Gelida el diumenge, 20 d’octubre.

Al llarg d’aquesta setmana, s’organitzaran diverses xerrades i tallers que aborden diferents aspectes de la lactància materna. Aquestes activitats estan dissenyades per oferir informació i educació sobre els beneficis de la lactància per a la mare i el nadó, així com per resoldre dubtes i compartir experiències. També es duran a terme tallers pràctics i activitats relacionades amb el part, així com activitats per a mares i nadons, com ara música, natació, entre d’altres.

Les xerrades seran impartides per professionals de la salut com llevadores, psicòlegs, infermeres i especialistes en lactància, que oferiran coneixements actualitzats i basats en l’evidència científica sobre temes com la tècnica d’alletament, la producció de llet materna, l’alimentació complementària i la lactància en situacions especials, com en el cas de prematurs o nadons amb dificultats. A més, hi participaran altres professionals vinculats al món infantil, com nutricionistes, mestres de música, de natació i esports, fisioterapeutes, entre d’altres.

La Setmana de la Lactància Materna és també un moment per fomentar un espai de trobada i suport entre mares, on poden compartir vivències, oferir consells i rebre ajuda d’aquelles que es troben en circumstàncies semblants.

“La lactància materna és un bé de salut, de desenvolupament per als nadons i de protecció de futures o possibles malalties. També hi ha un altre factor molt important, que està comprovat, i és la prevenció per part de la mare del càncer de mama. Sempre es parla dels beneficis en els nadons, però per la mateixa mare hi ha un altre motiu de prevenció”, expressa Teresa Torras, cap de Comunicació i Relacions Institucionals de la FHSJDM.

Teresa Torras, cap de Comunicació i Relacions Institucionals FHSJDM

Entre les activitats destacades de la Setmana de la Lactància trobem una activitat pràctica d’actuació davant d’asfíxia i ennuegament del lactant que es farà el 21 d’octubre. “L’asfíxia és una de les preocupacions més grans que tenen les mares si succeeix. A vegades no succeeix, però tens aquesta por. La xerrada, per part d’una infermera pediàtrica del CAP, es repeteix cada any i compta amb una assistència màxima”, apunta Torras.

Teresa Torras, cap de Comunicació i Relacions Institucionals FHSJDM

A la tarda, també hi ha una xerrada sobre el mètode Baby Led Weaning, on els recents pares introdueixen l’alimentació complementària en la dieta dels seus fills. L’endemà, les mares i pares poden assistir a un taller de música per a nadons i a una xerrada psicològica sobre l’aferrament infantil.

El 23 d’octubre hi ha una xerrada informativa sobre el funcionament i el protocol a seguir del Banc de Llet Materna. “És molt important perquè ens permet sensibilitzar l’opinió pública sobre la importància d’oferir llet i la seva donació. Aquest és un altre aspecte molt rellevant per a tothom”, argumenta la cap de Comunicació.

Teresa Torras, cap de Comunicació i Relacions Institucionals FHSJDM

Com a novetat, Teresa Torras promou la xerrada de paternitats i corresponsabilitat del 23 d’octubre. “La tendència sempre és de mares i nadons, però per primera vegada fem una xerrada adreçada als pares. També és l’inici de tot un nou curs de xerrades destinades als pares”.

Teresa Torras, cap de Comunicació i Relacions Institucionals FHSJDM

El 24 d’octubre, mares i pares poden gaudir d’un taller de natació per a nadons i informar-se a una xerrada sobre el vincle entre la lactància i les emocions. El cicle d’activitats conclou amb un espai de joc amb acompanyament i la presentació del llibre Totes les lactàncies molen de Mireia Serra i Saioa Baleztena.

Totes les activitats de la Setmana de la Lactància Materna són gratuïtes, però requereixen inscripció prèvia al web entrades.martorell.cat.