Simuladors, realitat virtual i visites teatralitzades en la Setmana de la Ciència

164
Simulador de realitat virtual a Sant Genís de Rocafort. Setmana de la Ciència

La Setmana de la Ciència, que se celebra del 8 al 17 de novembre, arriba a casa nostra amb diverses propostes. El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) organitzarà aquest cap de setmana visites teatralitzades a la Farmàcia Bujons, i el dissabte 16 de novembre explicarà a La Caserna un projecte de realitat virtual immersiva referida al monestir de Sant Genís de Rocafort. L’Institut Pompeu Fabra mostra el simulador Jean Valentine fins l’11 de novembre.

Les visites teatralitzades del Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) a la Farmàcia Bujons es faran, tan dissabte 8 de novembre com diumenge 9 de novembre, en tres sessions, a les 11.30h, a les 12.15h i a les 13.00h. Un personatge molt particular explicarà a la concurrència la història d’aquesta farmàcia que va funcionar entre el 1842 i el 1957 a La Vila. El preu de l’entrada per assistir-hi és de 2 euros per al públic en general, i gratuït per als menors de 12 anys, i “cal fer la inscripció a entrades.martorell.cat“, explica Alfred Mauri, vicepresident del CEM.

Alfred Mauri, vice president del CEM

El CEM també organitzarà el 16 de novembre, a les 18.00h, a La Caserna una activitat relacionada amb la realitat virtual immersiva, tecnologia que s’ha aplicat en tota la tasca d’investigació del CEM a Sant Genís.

Mauri explica que s’introduirà el visitant al voltant del que és “un bessó digital. És a dir, una reproducció a través de realitat virtual del monestir, tant de l’església com de tot el conjunt del turó que ocupava en època de màxima esplendor, a partir dels resultats de les excavacions fetes fins ara”.

Alfred Mauri, vice president del CEM

Els membres de l’entitat Isidre Ot i Esther Travé parlaran de com l’aplicació de les tecnologies digitals i de la realitat virtual han esdevingut un recurs fonamental per a la recerca arqueològica en la documentació del procés d’excavació, els estudis posteriors i la divulgació dels resultats.

Els assistents a l’acte faran una visita immersiva mitjançant l’ús d’ulleres de realitat virtual per “conèixer aquest espai com si fóssim allà, aspecte que ajuda molt, per exemple, a persones de mobilitat reduïda que no podrien anar-hi físicament”, destaca Mauri.

Alfred Mauri, vice president del CEM

L’Institut Pompeu Fabra dedica la Setmana a una de les temàtiques d’enguany, el Centenari del naixement de la matemàtica i experta en criptografia Jean Valentine, qui va contribuir de manera crucial a descodificar els missatges alemanys durant la Segona Guerra Mundial.

Per això, ha dissenyat un simulador que porta el seu nom. Està desenvolupat amb JavaScript i recrea fidelment el funcionament de la màquina Enigma, utilitzant tres rotors que permuten les 26 lletres de l’abecedari a cada lletra del missatge. A més, inclou un reflector que assegura la reversibilitat del procés, fent possible la descodificació del missatge. Es pot veure del 4 a l’11 de novembre, i en farà les corresponents explicacions Francisco Pérez García, de 10.15 a 11.15h.

La Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) que compta amb el suport de nombroses institucions i entitats en l’àmbit de la recerca i de la disseminació de la ciència i la tecnologia. Enguany se celebra entre el 8 i el 17 de novembre.