El pregoner de la Festa del Roser, Arnau París, s’ha referit a la laboriosa i duradora tasca en el temps que duen a terme els viticultors, els pagesos i també els cuiners, a l’hora de crear uns productes que seran ingerits pel consumidor “en pocs minuts”. El presentador de l’espai del 3cat ‘Cuines pim pam’ i guanyador de la 9a edició del programa Masterchef de Televisió Espanyola, ha dirigit aquest missatge a tothom qui s’ha apropat a la plaça de la Vila per escoltar el seu pregó, des del balcó de l’Ajuntament.
París ha iniciat el seu parlament apel·lant que la cuina, la seva dedicació professional des de fa uns quants anys, és “un dels oficis més efímers que existeixen”, ja que preparar el banquet suposa “hores de preparació, de buscar receptes, de comprar els millors ingredients i de treballar-los amb el respecte que es mereixen, per acabar-los transformant en un plat, exquisit i bonic” i que, poc després, “els comensals se’l cruspiran i engoliran en qüestió de minuts, convertint-lo a mossegades en passat”, un aspecte que li genera alhora sentiments contraposats “de satisfacció i d’injustícia”.
París ha reivindicat el món de la pagesia i, com correspon a la cita martorellenca, a la viticultura: “Me n’he adonat, que si la cuina és efímera, més encara ho és la feina del viticultor. Perquè mentre el cuiner treballa d’àpat en àpat, el que fa els vins que acompanyen els menjars, treballa tota una vida sencera en una vinya. Plantar, regar, emparrar, podar, llaurar, ensulfatar, collir, i així any rere any, per acabar jugant-vos-ho tot en qüestió de dies”.
El cuiner i presentador ha lloat que Martorell hagi donat suport als viticultors “des de 1557, perquè organitzeu una de les festes més ben parides que s’han vist!” i ha apel·lat a “continuar omplint les copes de vi i a seguir brindant amb els nostres” com a manera d’ajudar a la gent que es deixa la pell a la vinya i al camp.
Arnau París, pregoner de la Festa del Most

Festa del Most
El pregó ha culminat la Festa del Most, un dels moments més destacats del Roser. Un esdeveniment que ha tingut com a tret de sortida la plantada de la Cercavila a la Rambla de les Bòbiles, i que ha continuat amb la Recollida de Raïm als ceps de la rotonda de la plaça del Vi, amb els Amics de Sant Antoni Abat, Gegants, Capgrossos, Drac Fa Fum, Bastoners i Quadrilla, a més dels Gegants de Ripoll, colla convidada a la Trobada Gegantera de demà diumenge.
Des de la plaça del Vi, tres trons han marcat l’inici de la Cercavila del Most, que ha anat dirigint la comitiva fins a la plaça de la Vila. La Festa del Most ha finalitzat amb la ballada final de les colles que han participat de la cercavila i la trepitjada popular i premsada de raïm.

Dissabte atapaït de propostes per a tots els públics
La jornada del Roser d’avui dissabte s’ha engegat amb una matinal plena d’activitats. Per exemple, amb el Torneig de Pàdel del Roser, al Pavelló de Can Cases, i el curs de treball de Randori a les Instal·lacions Esportives Municipals. A l’Enrajolada s’han posat en marxa –com també per la Festa Major o la Fira de Primavera- les visites teatralitzades per mostrar el gran patrimoni d’aquesta casa senyorial de la veu d’actors i actrius que recreen els personatges històrics que li han donat vida. No massa lluny, als Jardins de Ca l’Oller, el Col·lectiu Jove El Bloc ha organitzat un taller de paelles i un altre d’artístic, fent servir ampolles de vi.
D’altra banda, el Centre d’Estudis Martorellencs ha inaugurat l’exposició “Cal Terrisser. 150 anys d’història de l’obrador Botifoll” al Museu Municipal Vicenç Ros. Un recull que parla de l’artesania a Martorell i de la història de la família Botifoll i el seu establiment, des que es van establir l’any 1875 i fins que va tancar l’any 1981.






