Mercè Comes i Àlex Casanovas van recordar l’actor martorellenc Santi Ibáñez des del balcó de l’Ajuntament en el pregó que arrencava tres dies de Festa Major. Tots dos van fer un repàs d’anècdotes viscudes amb ell, en el que van recordar el seu caràcter obert, generós, simpàtic i un punt entranyablement rondinaire, i l’estima amb la que sempre parlava del seu poble: Martorell. Els pregoners, l’alcalde Xavier Fonollosa i el regidor de Cultura Sergi Corral van desitjar a tothom una molt bona Festa Major.
Àlex Casanovas va recordar al mig miler de persones presents a la plaça de la Vila que “amb el Santi vam viure moltes hores plegats. Fixa’t que l’havia tingut setmanes vivint a casa meva! N’hi passaven de tots colors: era una mica gafe i el vam rebatejar com ‘la iaia'”. Casanovas el va conèixer l’any 2000 en un programa de TV3 anomenat Càsting i després van treballar junts en el teatre durant temps. Fruit d’aquesta convivència, el recorda com “un actor que tenia prontos i que era molt rondinaire, però també molt obert, generós, simpàtic, agradable i catxondo“.
Reproductor d'àudioÀlex Casanovas
Mercè Comes va voler destacar d’ell que “hi ha actors que són amics i te’ls emportes a casa, i aquest era el cas del Santi. Era de les persones més divertides que et pots imaginar. Ens vam conèixer a La Cubana l’any 1990 quan vam fer Cómeme el coco negro, i de seguida ens vam fer cul i merda, teníem un feeling especial i me l’estimava molt”.
Reproductor d'àudioMercè Comes
El pregó, un anecdotari d’experiències viscudes amb Santi Ibáñez
Casanovas i Comes van fer un repàs d’anècdotes divertides viscudes amb el recentment desaparegut actor martorellenc que “sempre ens parlava del seu poble i de les coses que hi feia”.
Reproductor d'àudioPregó de Festa Major 2017, a càrrec de Mercè Comes i Àlex Casanovas
Tot seguit, l’alcalde Xavier Fonollosa es va referir a Ibáñez com “el martorellenc més mediàtic que teníem, un gran actor i un dels nostres convilatans més il·lustres, que a més sentia molt el seu poble. Per això hem volgut reconèixer la seva figura”. Fonollosa va desitjar una “molt bona Festa Major a tothom”.
Reproductor d'àudioXavier Fonollosa, alcalde de Martorell
El regidor de Cultura, Sergi Corral, va explicar que “aquest any hem volgut comprimir la Festa Major en tres dies amb les millors propostes d’altres anys, que són per a tothom: per als més grans, per als adults, per als joves i per als infants. És una Festa Major que podem gaudir en família”.
Reproductor d'àudioSergi Corral, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Martorell
L’Artesanàlia, dedicat a les arts escèniques
La jornada va arrencar, de fet, amb la 17a Artesanàlia, dedicada enguany a les arts escèniques. Va comptar amb la participació d’El Foment Viu, un taller de còmic a càrrec de Miquel Àngel Gràcia, un de circ fet per Gerard Bernadàs, tendals de fotografia de Jordi Porta i iFotoCat, de l’Esbart Dansaire, dels Gegants, dels Capgrossos de Martorell, Diables, La Xarxa, Amics de l’Art i Martorell amb el Gat Urbà. Després del pregó va arribar la Festa Major Petita, amb exhibició a la plaça i cercavila de les colles de cultura popular.
Al llarg de la tarda també hi va haver temps per al Torneig de Petanca del Club Petanca Martorell i la projecció de l’audiovisual commemoratiu dels 150 anys de la línia Martorell-Tarragona, a la Casa de Cultura de La Vila.
Festa Petarda amb foc i l’actuació de The Chanclettes
Ja a la nit, mentre a El Progrés se celebrava el sopar i ball de gala amb l’Orquestra Internacional Maravella, la Festa Petarda va arrencar amb el 5è Cercanit. La Velleta, el Diable, el Secretari Garvil i els Gegants van fer un recorregut pels carrers de Francesc Santacana i Lloselles acompanyats de la música de les Zebrass Marxing Band. Al Portal d’Anoia, els Diables van fer una exhibició de foc que va precedir l’actuació de la companyia The Chanclettes, a la plaça de l’Església. Les cançons de diverses generacions, amb un toc d’humor i d’istrionisme, van fer moure l’esquelet a prop d’un miler de persones fins ben entrada la matinada.