Conscienciar la població de fer la recollida selectiva de les deixalles domèstiques és objectiu principal del Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament per desplegar i gestionar la Deixalleria Mòbil. Però no és pas l’únic: aquest servei permet, alhora, la integració laboral de persones amb alguna discapacitat i procedents del Centre Especial de Treball (CET) de Can Cases.
El Josep Domènech i el Pedro Medínez atenen els usuaris per ajudar-los a recollir i seleccionar correctament els residus. Cada matí pugen i baixen la persiana de la Deixalleria Mòbil, un receptacle rectangular que amb periodicitat setmanal s’instal·la a un punt diferent de Martorell fins a completar un circuit de 8: La Vila, Can Cases, Torrent de Llops, Les Bòbiles, Camí Fondo, Buenos Aires, El Pla i Can Carreras.
L’espai apropa al ciutadà a dipositar deixalles domèstiques com ara petits electrodomèstics, aparells informàtics i de so, joguines amb piles, bombetes i fluorescents. També residus especials pintures, dissolvents, vernissos, coles, aerosols, cosmètics, olis i bateries de cotxe i moto, piles, bateries, radiografies i termòmetres, i altres residus com olis, roba, calçat i complements o ferralla domèstica.
El Josep Domènech explica que “la nostra funció és la de separar les deixalles que ens porta la gent i posar-les al seu recipient corresponent. Per a nosaltres és una feina distreta, perquè ve molta gent i recollim tot allò que ens porten”.
Reproductor d'àudioJosep Domènech, treballador
El Pedro Medínez diu sentir-se realitzat amb allò que fa i recorda que és una feina que fan cada dia, de dilluns a divendres, de 10.00 14.00H a l’hivern i de 9.00 a 13.30h de març a novembre. Només tanqueN en dies de pluja i per vacances. Concretament, el servei s’interromp a l’agost.
Tots dos formen part dels 22 treballadors del CET Can Cases, persones que tenen alguna discapacitat i que, per raó de la naturalesa o de les conseqüències d’aquesta, no poden –de manera provisional o definitiva-, exercir una activitat laboral en un mercat ordinari. Per això, el centre els permet desenvolupar un treball productiu i remunerat que, alhora, és molt útil a la resta, segons ha destacat el regidor de Medi Ambient, Adolf Bargués.
Reproductor d'àudioAdolf Bargués, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Martorell
Els usuaris posen bona nota al servei
Una altra conseqüència positiva del treball de persones com el Josep i el Pedro a la Deixalleria Mòbil és fer visible i normalitzar la discapacitat a la resta de la població. Preguntats per aquest fet i per la utilitat del servei, els usuaris opinen i ho fan de manera satisfactòria. La Laia García assegura que “està molt bé que usuaris del CET, que necessiten treballar com tothom, ho facin a la Deixalleria Mòbil, i també la comoditat de comptar amb aquest servei prop de casa”.
Reproductor d'àudioLaia García, usuària
El Robert Tejea diu que “és un bon servei per deixar els objectes que tens a casa, que ja no saps què fer-ne i que no es poden llençar a qualsevol lloc. La deixalleria fixa és una mica lluny i aquest servei evita que la gent llenci les deixalles a qualsevol lloc”.
Reproductor d'àudioRobert Tejea, usuari
La Marisol Rosón destaca que “és molt útil i còmode, i col·labora a no generar tanta escombraria i a millorar el medi ambient”.
Reproductor d'àudioMarisol Rosón, usuària
La Paquita González afegeix que “està molt bé que passi per tots els barris i el servei és molt bo. Tot i que encara hi ha molta gent que no sap on ha de dipositar les coses”.
Reproductor d'àudioPaquita González, usuària
Finalment, el Miguel Ruiz de Valdivia diu no tenir cap queixa del servei. “Recomano la gent que vingui. Aquí se li donarà informació d’on dipositar les coses”.
Reproductor d'àudioMiguel Ruiz de Valdivia, usuari
La deixalleria rep una subvenció de la Generalitat
L’Agència de Residus de Catalunya (ARC), organisme que depèn de la Generalitat de Catalunya, ha atorgat recentment una subvenció de 64.249,79 euros a l’Ajuntament de Martorell en concepte d’ajuda a les deixalleries municipals. El regidor de Medi Ambient, Adolf Bargués, subratlla que la nostra població esdevé una de les 43 d’arreu del país que es beneficiarà de la convocatòria, a la que s’hi destina una partida total de 4,7 MEUR. L’ajut es destinarà a implantar i millorar la deixalleria mòbil de Martorell.