L’entitat martorellenca TIM Teatre arriba aquest 2020 als 50 anys vida. Aquest dissabte, 15 de febrer, presentaran el programa d’actes festius, a les 18.00h, a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural. De febrer a novembre, tenen previst estrenar una obra de teatre, programar espectacles d’altres companyies, muntar recitals i una exposició, entre d’altres activitats.
La presentació del programa del 50è aniversari serà una jornada de portes obertes amb una norantena de persones que, durant aquestes cinc dècades, han fet d’actors i col·laboradors en els muntatges. La programació continuarà el 28 de març a l’Auditori Joan Cererols, a les 18.00h, amb unes lectures dramatitzades titulades Diàleg sobre monòleg.
Per als següents mesos, es preveu estrenar una obra pròpia a finals d’abril; programar teatre infantil al juny; recuperar els ‘Divendres a la fresca’ al juliol als jardins de l’Enrajolada; fer un acte conjunt amb la Banda Simfònica de Martorell al setembre; portar teatre professional a El Foment a l’octubre i celebrar un final de festa al novembre, comenta Joan Beltran, president de la companyia.
Reproductor d'àudioJoan Beltran, president de TIM Teatre
En paral·lel, el TIM està recopil·lant fotografies i atrezzo d’aquests cinquanta anys per muntar “una exposició de la història de l’entitat, prevista per al setembre”, detallen Beltran i el vocal del TIM Josep Díaz.
Reproductor d'àudioJosep Díaz i Joan Beltran, membres TIM Teatre
El TIM Teatre va sorgir “a partir d’una trobada d’inauguració de la Unió Excursionista de Catalunya (UEC) a Martorell. Allà vam coincidir una colla d’amics amb inquietuts pel teatre, encapçalada per la Maria Àngels Simó i la Maria Dolors Villamí, que volien promoure el teatre dedicat als infants”, explica Díaz. El grup va acordar de trobar-se passat festes i a la reunió es va muntar un grup de teatre dedicat a la infància”. Així va néixer el TIM, les sigles de Teatre Infantil Martorell.
Reproductor d'àudioJosep Díaz, vocal de junta de TIM Teatre
Als pocs dies, l’embrió de sis persones passa a ser una dotzena i, en quatre mesos, estrenen la seva primera obra. “Hi havia moltes ganes i inquietud per fer teatre, van ser uns anys de molta eufòria. Va ser l’etapa més prolífica”, comenten tots dos. Poc a poc, inclouen representacions per a públic adult i el TIM es converteix en les sigles de ‘Teatre Independent de Martorell’. Estrenen El gat amb botes: “i se’n fan prop de 40 representacions, amb dies de sessions de matí i tarda, canviant-nos de roba a l’autobús”.
A finals de la dècada va començar una etapa de silenci del TIM, “que no pas silenci personal, ja que gairebé tots els components vam continuar fent teatre en altres grups”, comenta Beltran. El parèntesi es perllonga “fins l’any 1995, quan vam organitzar una trobada amb tothom qui havia format part de l’entitat aquells 10 anys de vida per celebrar els 25 de fundació. I van sortir les ganes de tornar a reprendre les activitats”.
Reproductor d'àudioJosep Díaz, vocal de junta de TIM Teatre
Una segona etapa en la que el TIM Teatre ha fet una mica de tot: “poesia i recitals; presentacions de llibres; les 4 primeres edicions del Dia de la Poesia; ràdio teatre, lectura de contes i programa de poesia a Ràdio Martorell; lectures d’homenatges; presentacions del Premi Vila; animació en concerts…en total, sumant les dues etapes d’aquest mig segle, surten gairebé 200 actuacions i col·laboracions”, explica Beltran.
Algunes de les obres que ha portat a escena el TIM en aquests darrers anys han estat El poema de Nadal, El més feliç dels tres; Un Tartuf (o més); Gente Bien; La Reina de la bellesa de Leenane; Nines Russes o Teràpies, entre d’altres. Com a comú denominador, el fet que sempre “hem mantingut el caràcter amateur”, expliquen Beltran i Díaz, que fan un esment especial “al Ferran Mesalles, que ha tirat molt del carro”, així com altres directors com l’Àngel González, la Mari Àngels Simó, la Meritxell Sabater o el Josep Lluís Salinas. També recorden la feina feta “pel Lluís García i el Jordi Morera amb el programa de contes a la ràdio”, als actors i actrius “que no són només han estat de Martorell, sinó també de poblacions com Olesa de Montserrat o Abrera”, i als encarregats del vestuari i atrezzo durant tots aquests anys.
L’entitat, avui
Actualment, el TIM compta amb una quinzena de persones que explora diverses facetes dins el món del teatre: poesia, monòlegs, programes a la ràdio, lectures dramatitzades…Joan Beltran n’afegeix “les que col·laboren amb nosaltres, com ara tècnics de so o de llum i d’altres de més esporàdics. També joves que estan tirant endavant i que tenen l’inquietut d’escriure ells mateixos les obres que després estrenaran”.
Reproductor d'àudioJoan Beltran, president de TIM Teatre
A més d’estudiar, assajar i portar a escena obres de teatre, els membres del TIM participen de gravacions radiofòniques, recitals poètics, col·laboracions amb altres entitats i festes, filmacions amb Cinema del Diable, recreacions històriques i col·laboracions amb l’Aula de Teatre de Martorell. El TIM assaja tots els dimarts, de 20.00 a 22.00h, al Centre Cultural.