Cinema del Diable i el Col·lectiu Feminista de Martorell, amb el suport de la Regidoria de Cultura, organitzen aquest dissabte, a les 18.00h, a la Casa de Cultura la 2a Mostra de curtmetratges dirigits per dones. Aquest any, com a novetat, la Federació Catalana de Cineclubs i l’associació Amics de Miquel Porter i Moix concediran el Premi Guillemette Huerre.
La 2a Mostra de curtmetratges oferirà una selecció de vuit cintes dirigides per dones de temàtica heterogènia, per tal de posar en valor la creació cinematogràfica femenina en el seu gest pur i no només per la seva perspectiva de gènere. A més, es comptarà amb la presència d’algunes de les directores amb les que es podrà comentar les obres, explica Anna Lati, membre de Cinema del Diable.
Reproductor d'àudioAnna Lati, membre Cinema del Diable
Com a novetat, aquest any es concedirà el Premi Guillemette Huerre, que atorga la Federació Catalana de Cineclubs i l’associació Amics de Miquel Porter i Moix. Huerre va ser filòloga, traductora i música. Bretona nascuda a Asnières (França) el 1928 i morta a Barcelona el 1998. Companya de vida de Miquel Porter i Moix, amb qui va fundar, el 1964, i gestionar durant uns anys, el primer cineclub infantil de Catalunya.
Coautora, amb Porter, del llibre Cinematografia Catalana (1896-1925), publicat per l’editorial Moll, en català, l’any 1958, Huerre va contribuir a la fundació i primer desenvolupament de COCICA, Col·lecció Cinematogràfica Catalana, als pisos superiors de la Llibreria Porter de Barcelona. COCICA es nodria, entre d’altres fonts, de les visites de matinada que Huerre i Porter feien als Encants o al Mercat de Sant Antoni. Guillemette també va traduir del francès i subtitular diversos films d’art i assaig, i acostumava a fer les revisions, correccions d’estil, índexs i bibliografies de les publicacions d’en Miquel.
Reproductor d'àudioAnna Lati, membre Cinema del Diable
El jurat del Premi Guillemette Huerre estarà format per cineclubistes, entre els quals hi haurà Jordi Huguet, membre del Cineclub del Diable de Martorell, Mireia Iniesta del Cineclub 39 Escalons de Manacor i Emma Fernández del Cineclub BEC (Barcelona Espai de Cinema).
Els curtmetratges
Els assistents podran veure Galatée à l’infini de Julia Maura, Mariangela Pluchino, Ambra Reijnen, Maria Chatzi i Fátima Flores. Rojas Pigmalión, decebut de les dones del seu temps, decideix crear amb les seves pròpies mans una dona immaculada a l’altura de les seves expectatives. La criatura satisfaria els seus plaers i proveiria amb mà d’obra al seu regne. Un assaig visual que tracta de la construcció discursiva del cos orgànic a través de la ginecologia, que utilitza del bisturí ideològic per a modelar gèneres, desitjos i sexualitats.
Trivial de Sandra Reina i Fran Menchón explicarà la història d’en Chicho i la Macarena que esperen, impacients, l’arribada dels seus convidats. El Trivial està preparat a la taula, i la Paloma i el Miguel semblen els contrincants perfectes per a una partida fàcil de guanyar. Tot va sobre rodes, fins que la Paloma i el Miguel treuen la seva moneda de la sort…
Carlota González-Adrio presentarà Solsticio de verano. La Clara torna a la casa dels seus avis per a celebrar la nit de Sant Joan al costat dels seus germans menors. La Mireia, la més jove, s’ha instal·lat a la casa mentre acaba els seus estudis. Però malgrat la il·lusió inicial per reviure els estius d’infància, el viatge es converteix en una roda de silencis i tensions quan els germans descobreixen la relació que manté la Mireia amb un veí del poble.
Una cova de pedra adossada a una antiga torre; una petita cuina i una xemeneia que miren a un pati recollit; un bosc i la mar propera que es mouen pel vent constant. La casa a la que Carmen Amaya va transcórrer els últims anys de la seva vida es lliura a la balladora Sonia Sánchez com a metàfora d’un cos que, a través del ball, és capaç de realitzar un esforç extrem. L’ombra de Lianca Aymerich d’Agata i Sònia Sánchez ens transportarà a un espai on poder descobrir el viatge del cos a la trobada del “duende”. Des de l’ombra, el cos reneix i el seu impuls flueix en una nova manera de ballar.
Deslízalo, afílalo de Marta Schmidt narra la història del senyor Guo. Quan era un nen, la seva família no podia permetre’s comprar joguines. Solia jugar amb blocs i bales. Quan la seva àvia li va donar set dòlars de plata, va començar amb la seva col·lecció d’objectes i, ara, té la seva pròpia botiga d’antiguitats: “El Gran Shanghái 1933”, amb una col·lecció immensa des de mapes antics fins a àbacs. Aquest documental és un retrat de Guo Chunxiang que es tradueix com “Pura Alegria”.
Aline Romero durà a la Mostra Psychophonic. Una nit de lluna plena, un gat es seduït i atrapat en una casa escalofriant. Mentres tracta d’escapar i salvar la seva vida, descobrirà el secret que amaga la gramola. Una peça d’animació amb referències a Psicosi d’Alfred Hitchcock.
Éter de Nadine Gares parlarà del petit Lucas i la seva por davant la foscor. Les paraules de la seva mare li serveixen per a deixar-se portar per la seva intuïció i seguir aquesta llum interior. Amb el Lucas ens endinsarem en el misteri de la nit, i participarem en el dubte de ser o no ser realitat.
Després de mudar-se amb la seva família al camp, la Bàrbara s’enfronta a un estiu que no sembla tenir fi. El tedi i l’hostilitat de finals d’Agost en un paratge aïllat del Mediterrani, la tibant relació –entre el desig, l’erotisme i el dubte- amb el seu germà gran, i l’arribada a la seva vida d’un veí que encarna tot aquest món desconegut, iniciaran sobtadament a Bàrbara en l’estranyesa i el misteri de l’adolescència. Serà la proposta de Marina Espinach a Cuando acabe el verano.