El Departament de Salut de la Generalitat ha engegat, aquesta tarda a la sala annexa de la Biblioteca, la campanya de cribratge intensiu per detectar la COVID-19 a Martorell. Un total de 251 martorellencs, entre els quals l’alcalde Xavier Fonollosa, s’hi han atansat per fer-se el test ràpid d’antígens. La prova s’adreça a tots els veïns, a partir de 16 anys, que no presentin símptomes de la malaltia.
La campanya és una estratègia conjunta del Departament de Salut, l’Institut Català de la Salut, el Centre d’Atenció Primària (CAP) de Martorell, el Servei de Vigilància Epidemiològica i l’Ajuntament de Martorell. Hi col·labora personal sanitari i no sanitari del CAP, voluntaris de Protecció Civil i Agents Cívics.
Les proves es fan de dilluns a divendres, de 15.00 a 20.00h, i el dissabte, de 9.00 a 15.00h. No cal demanar cita prèvia, només portar la targeta sanitària. El punt de cribratge estarà actiu diverses setmanes, per tal d’evitar aglomeracions.
La regidora de Salut, Soledad Rosende, ha assegurat que la campanya ha tingut “bona acollida i estem contents que la població vingui a fer-se la prova. És important perquè hi ha persones que poden ser positives, però asimptomàtiques. Detectar-les aviat vol dir que podem controlar la transmissió comunitària i fer els aïllaments per evitar contagis”. Rosende ha recordat que “és una prova molt senzilla i la persona se’n va amb el resultats en només 15 minuts”. També el poden consultar a través del portal La Meva Salut.
Reproductor d'àudioSoledad Rosende, regidora de Salut
Glòria Domínguez ha passat a fer-se la prova “per saber si soc negativa o positiva, per protegir l’entorn familiar i estar més segura. Soc negativa i ara em quedo una mica més tranquil·la. He arribat mitja hora abans i només he esperat uns 20 minuts. Pensava que em faria mal, però no he notat res estrany. Animaria tothom a venir i que Sanitat pugui saber a què s’enfronta”.
Reproductor d'àudioGlòria Domínguez
“He d’anar a fer-me unes proves a l’Hospital per entrar a quiròfan i, com que no m’han trucat encara per fer-me el test, he vingut aquí. No me l’havia fet mai. He notat una mica de molèstia, però tot bé. Et fiquen el pal al nas, pels dos forats, però és ràpid i no fa mal”, ha comentat Javier Navarro.
Reproductor d'àudioJavier Navarro
Angus Bautista s’hi ha apropat “perquè a casa se l’havien fet el meu home i els meus fills, i jo era l’única que no la tenia. Era un dubte que volia resoldre. Em sembla molt bona iniciativa per tenir controlada la població, per si cal prendre mesures més importants. He arribat una mica més d’hora, però he sortit ràpid i trobo que hi ha molt bona organització”.
Reproductor d'àudioAngus Bautista
Les persones amb símptomes compatibles amb la COVID-19, les identificades com a contactes estrets d’un cas positiu i aquelles persones que se’ls hi ha realitzat qualsevol prova amb diagnòstic de COVID-19 positiu en els darrers tres mesos, hauran de seguir els circuits habituals, fer-se la presa de mostres al CAP de Martorell.
Dades afectats a Martorell
Avui, per primer dia en aquesta segona onada, no hi ha cap veí de a Martorell ingressat a l’Hospital Sant Joan de Déu. Sí que hi ha encara sis pacients, tots ells de fora del poble i nou persones aïllades pendents del resultat de la prova. A l’Hospital Sagrat Cor hi ha 16 persones ingressades amb positiu, sis d’elles de Martorell. I tenim 217 veïns i veïnes de Martorell positius confinats al seu domicili. No hem de lamentar cap defunció per COVID-19 en el dia d’avui. La taxa de reproducció del virus a Martorell avui és de 1’14 i el risc de contagi és molt alt.
Els vuit usuaris de la Residència Sant Joan de Déu positius del virus han rebut aquest matí el resultat de la serologia, i són tots negatius i ja han superat la malaltia. Per tant, han pogut deixar la quarentena en la què estaven, seguint el protocol de la Residència. Així, les residències d’avis de Martorell no tenen cap cas positiu, actualment.
Hi ha 18 grups escolars afectats: dos a l’Escola Juan Ramón Jiménez, vuit a l’Escola José Echegaray, un a l’Escola Vicente Aleixandre, un a Els Convents, tres a l’Escola Mercè Rodoreda, un a l’Institut Pompeu Fabra i dos a l’Institut Joan Oró. Aquests són els grups confirmats i informats de manera oficial pel Departament d’Educació de la Generalitat.